Došli iz svih 8 rudnika
354

Rudari u protestnoj šetnji kroz Sarajevo: Uz muziku na Praznik rada zahtijevaju veća prava

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Rudari iz Federacije Bosne i Hercegovine okupili su se danas ispred Željezničke stanice u Sarajevu odakle su krenuli u šetnju ka Vladi Federacije BiH i Elektroprivredi BiH s ciljem povećavanja njihovih radničkih prava.

Otprilike 200 rudara okupilo se na platou Željezničke stanice. Oni su se prvi put u 10 godina okupili iz svih osam rudnika u Federaciji BiH.

Sa sobom nose uglavnom zastave Bosne i Hercegovine, ali i rudarske simbole.

Na okupljanju i šetnji nije nedostajala ni muzika s obzirom na to da su sa sobom imali i muzički orkestar, ali i ozvučenje na kojem su puštali muziku.

Njihov prvomajski zahtjev je "dostojanstven kolektivni ugovor za oblast rudarstva u FBiH", kako i kaže jedan od transparenata koje rudari sa sobom nose.

"Želimo kazati da nismo nervozni zbog toga, svjesni smo kapaciteta. Hoćemo da vjerujemo da postoji mogućnost da se do 20. maja usaglase novi kolektivni ugovor. Mi imamo pripremljene odluke koje ćemo ozvaničiti i predstaviti svim rudnicima uglja ukoliko ne dođe do usaglašavanja ugovora. I vjerujem da ćemo imati podršku radnika. Spremni smo i na pregovarački proces, ali i na svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog ugovora", rekao je predsjednik Sindikata Sinan Husić.

Sinan Husić (Foto: I. L./Klix.ba)
Sinan Husić (Foto: I. L./Klix.ba)

Šetnja rudara završit će ispred zgrade Elektrodistirbucije BiH, nakon što budu kratko zastali i kod Vlade Federacije.