Odluka sindikata
2

Rudari u Lukavcu zaledili protest, iduće sedmice deložacija porodica s rudničkog kopa

Piše: A. K.
Detalj s protesta rudara u Lukavcu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Detalj s protesta rudara u Lukavcu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rudari Rudnika Šikulje sutra ispred zgrade Općine Lukavac neće održati protest s obzirom na to da je općinska administracija udovoljila njihovim zahtjevima, a koji se odnose na deložaciju porodica s rudničkog kopa, odnosno uvođenje Rudnika Kreka u posjed zemljišta.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Zuhdija Tokić koji nam je kazao da je jutros održan sastanak između predstavnika Sindikalnog odbora Rudnika Šikulje, Sindikata Rudnika Kreka, Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i uprave Rudnika Kreka.

Sastanak je uslijedio nakon jučerašnjeg izdavanja rješenja lukavačke Službe za imovinsko-pravne odnose koji je vezan za nastavak procesa o uvođenju Rudnika Kreka u Tuzli u posjed na dva privatna zemljišta u rejonu prve etaže površinskog kopa Šikulje.

"Načelnik Općine Lukavac, odnosno Služba za imovinsko-pravne odnose je odredila datum uvođenja u posjed Rudnika Kreka, a to je 14. maj ove godine u devet sati. S obzirom na to da je za realizaciju zadužena uprava rudnika, mi smo prolongirali proteste. Ukoliko neka od dvije strane ne uradi svoj posao, odnosno ako realizacija ne uspije, mi idemo kod onih koji nisu ispunili svoj dio obaveze", naveo je Tokić.

Akt nadležne općinske službe se odnosi na implementaciju rješenja Vlade FBiH kojim se Površinskom kopu Šikulje omogućava ulazak u posjed eksproprisanog zemljišta bez plaćanja naknade.

Riječ je o dvije parcele čiji vlasnici nisu pristali na ponuđeni iznos od rudnika, zbog čega je slučaj završio na sudu.

Međutim, aktuelno rješenje Službe za imovinsko-pravne odnose jasno kaže da će deložacija porodica iz njihovih domova biti obavljena u utorak, 14. maja ove godine u devet sati.

Vlada FBiH rješenje je izdala 25. oktobra prošle godine, međutim zbog njegove neimplementacije proizvodnja na površinskom kopu Šikulje je smanjena, a prošlog ponedjeljka grupa rudara protestovala je ispred zgrade Općine Lukavac. Tada su naglasili da neće dozvoliti zatvaranje 700 radnih mjesta.