Saznaje Klix.ba
848

Rudari u Federaciji BiH spremaju pobunu zbog drastičnog smanjenja plata

A. K.
U koncernu Elektroprivrede BiH je sedam rudnika (Foto: A. K./Klix.ba)
U koncernu Elektroprivrede BiH je sedam rudnika (Foto: A. K./Klix.ba)
U sedam rudnika u koncernu Elektroprivrede BiH od 1. decembra ove godine bi mogla početi primjena novih pravilnika o radu i učinku, koji, kako tvrde radnici, idu na njihovu štetu. Zbog drastičnog smanjenja plata i lošijih uslova rada najavljuju pobunu.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH jučer je održao sastanak, a tom prilikom je analizirana aktuelna situacija u kojoj se nalaze rudnici u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, s posebnim akcentom na moguću primjenu novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku.

Iz ovog sindikata su naveli da bi spomenuti dokumenti mogli na snagu stupiti 1. decembra ove godine, a kreirani su jednostrano u Elektroprivredi BiH, uz podršku Federalne vlade, bez učešća rudara. Kako su naglasili, i ovaj put je izostao socijalni dijalog, čime je prekršen sporazum iz maja ove godine.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zbog aktuelne situacije, iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH uputili su dopis direktoru Elektroprivrede BiH Admiru Andeliji, federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministru industrije, energije i rudarstva FBiH Nerminu Džindiću, sa sadržajem ozbiljnog upozorenja.

"U slučaju da poslodavac u rudnicima u sastavu koncerna jednostranom odlukom od 1. decembra 2021. godine stavi u primjenu novi pravilnik o radu i pravilnik o radnom učinku, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH će od 2. decembra putem nadležnih organa pokrenuti pravne postupke, u cilju zaštite interesa i prava radnika i sindikata", navodi se, između ostalog, u dopisu u kojem je naglašeno i da će u slučaju primjene spornih pravilnika 21. decembra, na Dan rudara FBiH biti održan protestni skup rudara.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Inače, novi pravilnici neprihvatljivi su za sindikate radnika rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica, iz kojih tvrde da je Elektroprivreda BiH, prilikom kreiranja novih dokumenata prekršila i potpisani sporazum od 19. maja ove godine, a u kojem je navedeno da će se izrada pravilnika raditi u saradnji sa Sindikatom radnika rudnika FBiH.

"Elektroprivreda BiH izbjegava bilo kakav dijalog i imamo najave da će jednostrano ući s primjenom pravilnika koji za rudare predstavljaju drastično umanjenje primanja. Također, u pravilniku o radnom učinku sada se sav teret eventaulnog zastoja u proizvodnji, za koji radnik nije kriv, prenosi na njegova leđa", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka u Tuzli Zuhdija Tokić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Prema Tokićevim riječima, shodno novim pravilnicima, osnovna plata rudara se smanjuje najmanje za 30 posto, a na osnovu umanjenja postojećih koeficijenata.

"Primjera radi, rudar kao prvi kopač sada ima osnovnu plaću bez posebnih otežanih uslova u iznosu od okvirno 850 KM, a sa smanjenjem ona će iznositi 620 KM. Na to mi nikada nećemo pristati, to je kap koja će preliti čaši i energično kažemo da smo spremni ovu problematiku riješiti na pravi način", pojasnio je Tokić.

Rudari su nadležnima na kraju poručili da zatvore rudnike ako oni energetskom sektoru u BiH ne trebaju, ali da će za sve to morati snositi odgovornost. Težinu problema dodatno povećava i konstantno povećanje cijena u BiH, što rudari, kako kažu, itekako osjete.