{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rudari Stare jame izašli iz rudnika

14.3.2015. u 09:35
15
63
Rudari Stare jame izašli iz rudnika
15
Grupa rudara treće smjene rudnika Stara jama je izašla iz jame nakon što je jutros bojkotovala izlazak.
Iako je jučer rečeno da je dogovoreno da će se ispoštovati 80 do 90 posto zahtjeva rudara, danas su ponovo rudari Stare jame odbili izaći iz rudnika.

Zahtijevali su da im se pojasni šta je jučer dogovoreno i to je bio jedini razlog zbog kojeg nisu napustili jamu nakon završetka smjene.

"Ništa, ništa nije bilo. Jednostavno druga brigada koja je sinoć ušla u jamu u treću smjenu nije razumjela jučerašnji dogovor, te smo odlučili dole ostati. Kada su predstavnici rudnika sišli u jamu i pojasnili nam šta je dogovoreno, mi smo izašli", rekao je Nijaz Vardo, predstavnik Sindikata.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč nije znao reći da li će rudari biti sankcionisani zbog dva uzastopna dana bez proizvodnje, te da je ta odluka u nadležnosti tehničkog direktora Munira Halilovića.

"Kako je već dogovoreno sa direktorom Esadom Ćivićem, rudari koji su protestvovali prethodna dva dana neće biti izloženi sankcijama, već ćemo gledati da im od narađenih dana ili dana godišnjeg odmora odbijemo ove dane u kojima nije vršena proizvodnja. Naravno, oni koji ne budu imali te dane morat će na drugi način biti sankcionisani", pojasnio je Halilović u izjavi za Klix.ba.

Podsjetimo, 47 rudara koji su bili u trećoj smjeni jučer je odbilo izaći iz rudnika, a tražili su ostavku tehničkog direktora i upravnika, nove akte o plaćama i smanjenje mobinga nad pojedinim radnicima. Nakon blokade od šest sati, dogovoreni su uslovi, a rudari su izašli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: