Reorganizacija ili stečaj
225

Rudari širom BiH pozvani na sporazumni raskid ugovora uz otpremnine

E. M.
Poziv poslan rudnicima u koncernu EPBiH
Poziv poslan rudnicima u koncernu EPBiH
Rudnik mrkog uglja Zenica pozvao je rudare da iskažu interes za sporazumni prestanak Ugovora o radu uz isplatu podsticajne otpremnine i obavezu izmirivanja PIO/MIO, a sve s ciljem reorganizacije rada u rudnicima koji osim ove opcije imaju još opciju stečaja.
U izjavi za Klix.ba Elvedin Avdić ispred Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica je kazao da je ovaj poziv proslijeđen svim rudnicima u koncernu te da nisu upoznati detaljno šta je cilj ovoga i kako se to misli realizovati posebno uz činjenicu da više od hiljadu rudara u Zenici nema uvezan staž.

U pozivu koji je proslijeđen rudnicima, a o kojem će se sutra raspravljati i na sjednici glavnog sindikalnog odbora u Sarajevu, se navodi da je minimalni iznos stimulativne otpremnine 15.000 KM.

"Radnici koji iskažu interes za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu stimulativne otpremnine, a koji bi na ovaj način stekli uslove za prijevremenu starosnu penziju u skladu sa članom 142, 143. i 144. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, uključujući i uslove sa posebnim stažom shodno odredbi člana 36. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, bi se odrekli prava na isplatu otpremnine u skladu sa Pravilnikom o radu Društva", stoji u pozivu uz napomenu da je rok za prijavu 10 dana od dana objavljivanja poziva.

Elektroprivreda BiH krajem marta, a povodom dešavanja i štrajkova u rudnicima, saopćila je da je rudnicima ponuđen samo jedan izbor i to: reorganizacija rudnika ili stečaj.

Reorganizacija rudnika očigledno predstavlja i smanjenje broja uposlenih s obzirom da je viška 2.200 rudara koji moraju biti adekvatno zbrinuti. Reorganizacijom bi se postiglo efikasnije poslovanje i izmirivanje obaveza ka rudarima.

Prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra 2020.godine ukupne obaveze rudnika Koncerna EPBiH po svim osnovama iznose 920 milion KM.

"Od ovog iznosa, dugovanja prema državi su blizu 495 miliona KM. Prošlu godinu rudnici su okončali sa ukupnim gubitkom u iznosu 79 miliona KM. I pored više od pola milijarde KM koliko je Elektroprivreda BiH uložila u rudnike, nije obezbjeđeno njihovo ekonomski održivo poslovanje. Proces reorganizacije mora biti sveobuhvatan uključujući reorganizaciju i optimizaciju radne snage i proizvodnih kapaciteta, što će rezultirati ekonomskom održivošću", zaključili su iz Elektroprivrede.

U sastavu koncerna EPBiH nalaze se rudnici: Kreka, RMU Kakanj, RMU Zenica, RMU Breza, RMU Đurđevik, RMU Abid Lolić te RU Gračanica.