BiH
0

Rudari se razišli ispred zgrade Parlamenta FBiH

FENA
Oko 150 rudara iz Federacije BiH, koji su se jutros okupili ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu, tražeći da u dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma ostane najavljeni prijedlog odluke Vlade FBiH o izboru stranih strateških partnera za gradnju novih elektrana u Federaciji BiH, razišli su se u poslijepodnevnim satima.

Prethodno im se obratio federalni ministar energije, industrije i rudarstva Vahid Hećo i obećao da će Vlada na sutrašnjoj sjednici razmatrati prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika te da će taj tekst što prije biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru.

Rudari očekuju mnogo od Vladine odluke o gradnji elektrana te od zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika, kao i od najavljenih mjera za uspostavljanje jedinstvenog energetskog sektora koje podrazumijevaju pripajanje rudnika elektroprivredi.

Sindikalni predstavnici rudara izjavljivali su ovih dana u javnosti da će najavljene mjere riješiti dugogodišnje nagomilane probleme rudnika.

Rudari su se danas okupili ispred zgrade Parlamenta potaknuti jučerašnjom najavom ministra Heće da će od federalnog premijera Nedžada Brankovića zatražiti da on (premijer) predloži povlačenje s dnevnog reda Parlamenta najavljeni prijedlog odluke o izboru strateških partnera za projekt gradnje i korišćenja novih hidroelektrana i termolektrana u FBiH.

Hećo je prijedlog za povlačenje ove tačke s dnevnog reda obrazložio jučer u posebnom saopćenju za javnost riječima da najavljeni Vladin projekt prati protivna i prljava medijska kampanja.

Vlada, a posebno ministar Hećo, optuženi su, naime, u jednom dijelu javnosti da proces odabira strateških partnera za gradnju novih elektrana nije bio transparentan.

Danas se saopćenjem za javnost oglasio i samostalni sindikat rudara BiH, tražeći da prestane "medijsko prepucavanje odgovornih zvaničnika izvršne i zakonodavne vlasti FBiH i medijskih magnata, vlasnika pisane riječi, koje se vodi opet preko leđa rudara".

"Mi jesmo za to da sve intitucije vlasti, pa i pravosudne, rade svoj posao, ne štiteći nikoga ko je kriv, ali nismo za to da pojedini printani mediji povećavaju svoj tiraž stavljajući na naslovne strane nedokazane lopovluke teške stotinama miliona eura, čija je pozadina upropaštavanje projekta koji rudarima garantuje svijetliju budućnost i sigurniji rad", stoji u ovom saopćenju rudarskog sindikata.

Ako prijedlog Vladine odluke o izboru strateških partnera ostane u dnevnom redu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, najvjerovatnije će o njemu biti otvorena rasprava tek u sutrašnjem nastavku sjednice ovog doma.