Zbog smjene upravnika
0

Rudari Rudnika mrkog uglja "Zenica" još štrajkuju

FENA
Uprava i Sindikat Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja „Zenica“ za 11 sati dogovorili su sastanak na kojem će pokušati pronaći kompromisno rješenje da bi nakon 24 sata bila deblokirana proizvodnja u pogonu „Stranjani“.

Proizvodnja uglja u pogonu „Stranjani“ obustavljena je u utorak u prvoj smjeni, što je izraz nezadovoljstva radnika odlukom uprave da smijeni dosadašnjeg upravnika Asmira Đugu i na njegovo mjesto imenuje Asmira Rebića.

„Odluku o promjeni na mjestu upravnika donijeli smo na prijedlog tehničkog direktora preduzeća koji je analizirao situaciju u pogonu. Novoimenovani upravnik ispunjava sve uvjete, dugogodišnji je radnik i ne vidimo razloga za ovakvo nezadovoljstvo rudara“, izjavio je Feni Esad Čivić, direktor RMU „Zenica“.

Potvrdio je da je posljednjih mjeseci, što zbog objektivnih, što zbog „drugih“ razloga u ovom pogonu došlo do smanjenja proizvodnje.

„Ova uprava RMU Zenica učinila je mnogo na revitalizaciji proizvodnje u Stranjanima, od prvog radnog dana na ovoj poziciji zalagao sam se za poboljšanje uvjeta rada u Stranjanima, tako da ne stoje izjave pojedinaca, kako jami Stranjani prijeti zatvaranje. Uostalom, to je dugotrajan proces koji traje pet godina...“, rekao je Čivić.

Pogon „Stranjani“ upošljava oko 220 radnika.