Ne podržava ih sindikat
34

Rudari obustavili proizvodnju u Dubravama, uprava rudnika najavila sankcije protiv buntovnika

A. K.
Rudari odbijaju raditi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rudari odbijaju raditi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Grupa rudara površinskog kopa Dubrave od sinoć se nalazi u radničkom neposluhu, a proizvodnja u ovom ogranku Rudnika uglja Kreka je obustavljena. Oni traže ispunjenje nekoliko zahtjeva, dok uprava rudnika najavljuje sankcije protiv buntovnika.

Uprava Rudnika uglja Kreka donijela je odluku na osnovu koje se od 1. maja ove godine uvodi osmosatno radno vrijeme u svim organizacionim jedinicama.

Protivni takvom potezu, grupa veća od 300 rudara iz površinskog kopa Dubrave sinoć je donijela odluku o stupanju u radnički neposluh koji je sa sobom donio i obustavu proizvodnje.

"Svi radnici koji su u proizvodnji saglasni su u odluci o stupanju u radnički neposluh koji je počeo sinoć u 19 sati, a nastavio se i danas jer grupa rudara koja je trebala biti u prvoj smjeni nije počela sa radom. Mi imamo infomracije da nam se od 1. maja uvodi osmosatno radno vrijeme, što je za nas potpuno neprihvatljivo jer ne ide u interesu radnika, ali ni rudnika", kazao nam je jedan od predstavnika rudara Hasib Ćatić.

Rudari također traže i povećanje startne osnovice za obračun plata za 30 posto.

"U vremenu u kojem imamo sve veća poskupljenja, oni umjesto da nam povećaju plate, čine sve da se rudari nađu u još težoj materijalnoj poziciji. Mi se u proizvodnju nećemo vratiti dok se ne ispune svi naši zahtjevi", istaknuo je Ćatić.

Rudari tvrde da su od menadžmenta rudnika dobili ponudu da nekoliko njihovih predstavnika krene u direkciju Kreke na pregovore, ali oni na to, kako kaže Ćatić, ne pristaju.

"Mi smo jedinstvenog stava da oni dođu na naš površinski kop kako bismo svi skupa vodili dijalog. Ovo se ne tiče sindikata, već grupe koja je veća od 300 radnika i nezadovoljna je stanjem", naglasio je Ćatić.

Iz Sindikata radnika Rudnika uglja Kreka navode da su upoznati o dešavanjima u Dubravama, ali da ne učestvuju u aktivnostima grupe rudara.

U vezi s novonastalom situacijom prokurista, vršilac dužnosti direktora i tehnički direktor Rudnika uglja Kreka danas su održali sastanak sa Sindikalnom organizacijom.

Kako je navedeno u zvaničnom dopisu, uprava rudnika sve aktivnosti vezane za problematiku će voditi isključivo sa reprezentativnim sindikatom.

"Cijeneći da se u svim rudnicima u koncernu Elektroprivrede BiH primjenjuje osmosatno radno vrijeme, uprava Rudnika uglja Kreka ostaje pri svojoj odluci i potvrđuje da će se na rudnicima Dubrave, Mramor i Šikulje raditi osam sati dnevno po smjeni", piše u dopisu.

Među dogovorom je i povećanje plate za radnike svih rudnika koji posluju unutar koncerna Elektroprivrede BiH, pa će tako, kako je naglašeno, doći i do potpisivanja novog kolektivnog ugovora, za što se trenutno vode pregovori između Vlade Federacije BiH, resornog ministarstva, Elektroprivrede BiH, uprava rudnika koji posluju u koncernu i svih reprezentativnih sindikata u FBiH.

Iz uprave Kreke su naglasili da će protiv osoba odgovornih za obustavu proizvodnje na površinskom kopu Dubrave sprovesti odgovarajuće radnje u skladu sa zakonskim i aktima rudnika.