|

Rudari obilježili svoj dan: Zaslužujemo mnogo bolje uvjete

Rudari obilježili svoj dan: Zaslužujemo mnogo bolje uvjete
0
F
FENA
21.12.2013. u 15:51
37
komentara
0

dijeljenja
1/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
11/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
12/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
13/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
14/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
15/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
16/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
17/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
18/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
19/19 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH danas je svečanom sjednicom u Sarajevu obilježio 21. decembar,Dan rudara, kojoj su, uz predstavnike rudara, prisustvovali federalni premijer Nermin Nikšić, direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.
Uz iskrene čestitke rudarima za predan rad i odgovornost prema obavezama, premijer Nikšić je istaknuo da osjeća posebno zadovoljstvo svaki put kada je među rudarima te nadu da je u dosadašnjem poslu „makar malo doprinio da položaj, uvjeti rada i primanja rudara budu bolji“.

"Očekujem da takav posao nastave i čelni ljudi resornog ministarstva i "Elektroprivrede". Naš cilj je da svi rudnici, u što kraćem periodu, postanu samoodrživi, da se uvjeti rada u rudnicima podignu na najviši mogući nivo, te da se plaće i primanja rudara, prije svega onih koji silaze u jamu, povećaju i što je moguće više usklade sa radnicima "Elektroprivrede". Rudari to zaslužuju, a mi smo dužni da se trudimo da to i osiguramo", kazao je premijer Nikišić.

Direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica istaknuo je da je dosad postignutim rezultatima svakako doprinijela kvalitetna saradnja i podrška premijera Nikšića upravama "Elektroprivrede" i Koncerna i dobra komunikacije s resornim ministarstvom.

"Siguran sam da ćemo narednim intenziviranjem naših razgovora i sa sindikatima i sa menadžmentom rudnika uspjeti doći do našeg cilja, a to je još više podizanje životnog standarda i uvjeta rada rudara i pozitivno poslovanje rudnika", kazao je.

Kao najbitnije istaknuo je činjenicu „da rudnici nisu prepušteni sami sebi i da imaju tu neku „kapu“, 'Elektroprivredu' i odličan odnos sa Vladom FBiH, koja razumije sve potrebe.“

"Nadam se da ćemo zajednički uspjeti pokrenuti nove investicije i zaokružiti postojeće investicije u rudnike", kazao je.

Današnji dan rudari su obilježili svečano dodjelom priznanja i plaketa zaslužnima, ali i ukazali na to čime su zadovoljni, na ono što ih zabrinjava, te na ono čime nisu u potpunosti zadovoljni.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić kaže da ono čime rudari u potpunosti nisu zadovoljni je cijena uglja koji se iz rudnika isporučuje prema "Elektroprivredi".

"Nikad nećemo bilo kome dozvoliti da između nas i uposlenih u "Elektroprivredi" svori jaz, niti ćemo tražiti nešto što će ugroziti životni standard uposlenih u "Elektroprivredi". Kad govorimo o zahtjevu uprava rudnika za, u određenoj mjeri, korekciju cijena uglja, govorimo to jer želimo da zadržimo sigurnim materijalna primanja radnika, da stvaramo humanije uvjete rada u rudnicima iz ličnih sredstava, i želimo životni standard zaposlenih u rudniku, prvenstveno onih u neposrednoj proizvodnji, podizati na viši nivo, u realno mogućnoj mjeri", kazao je.

Današnji datum za Dan rudara u BiH proglašen je u znak sjećanja na opći štrajk rudara 1920. godine do kojeg je došlo zbog opće eksploatacije rudnika i njihovog lošeg položaja. Štrajkovali su rudari nekoliko rudnika, a zahtijevali su bolje uvjete rada i bolje plaće. Tradicionalni rudarski pozdrav je "sretno".

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić kazao je danas novinarima da, u odnosu na mnoge, ovdašnji rudari imaju redovna primanja. Precizirao je da prosječna mjesečna primanja uposlenih u rudnicima uglja u FBiH, računajući naknadu za topli obrok, kreću se od 1.300 do 1.500 KM.

"Danas rudar živi mnogo bolje od tog rudara iz 1920., ali je također svjestan da u ovoj državi, bez obzira na sve, zaslužuje više od toga što ima", kazao je.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...