{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rudari obilježili svoj dan: Zaslužujemo mnogo bolje uvjete

F
21.12.2013. u 15:51
0
37
Rudari obilježili svoj dan: Zaslužujemo mnogo bolje uvjete
0
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH danas je svečanom sjednicom u Sarajevu obilježio 21. decembar,Dan rudara, kojoj su, uz predstavnike rudara, prisustvovali federalni premijer Nermin Nikšić, direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.
Uz iskrene čestitke rudarima za predan rad i odgovornost prema obavezama, premijer Nikšić je istaknuo da osjeća posebno zadovoljstvo svaki put kada je među rudarima te nadu da je u dosadašnjem poslu „makar malo doprinio da položaj, uvjeti rada i primanja rudara budu bolji“.

"Očekujem da takav posao nastave i čelni ljudi resornog ministarstva i "Elektroprivrede". Naš cilj je da svi rudnici, u što kraćem periodu, postanu samoodrživi, da se uvjeti rada u rudnicima podignu na najviši mogući nivo, te da se plaće i primanja rudara, prije svega onih koji silaze u jamu, povećaju i što je moguće više usklade sa radnicima "Elektroprivrede". Rudari to zaslužuju, a mi smo dužni da se trudimo da to i osiguramo", kazao je premijer Nikišić.

Direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica istaknuo je da je dosad postignutim rezultatima svakako doprinijela kvalitetna saradnja i podrška premijera Nikšića upravama "Elektroprivrede" i Koncerna i dobra komunikacije s resornim ministarstvom.

"Siguran sam da ćemo narednim intenziviranjem naših razgovora i sa sindikatima i sa menadžmentom rudnika uspjeti doći do našeg cilja, a to je još više podizanje životnog standarda i uvjeta rada rudara i pozitivno poslovanje rudnika", kazao je.

Kao najbitnije istaknuo je činjenicu „da rudnici nisu prepušteni sami sebi i da imaju tu neku „kapu“, 'Elektroprivredu' i odličan odnos sa Vladom FBiH, koja razumije sve potrebe.“

"Nadam se da ćemo zajednički uspjeti pokrenuti nove investicije i zaokružiti postojeće investicije u rudnike", kazao je.

Današnji dan rudari su obilježili svečano dodjelom priznanja i plaketa zaslužnima, ali i ukazali na to čime su zadovoljni, na ono što ih zabrinjava, te na ono čime nisu u potpunosti zadovoljni.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić kaže da ono čime rudari u potpunosti nisu zadovoljni je cijena uglja koji se iz rudnika isporučuje prema "Elektroprivredi".

"Nikad nećemo bilo kome dozvoliti da između nas i uposlenih u "Elektroprivredi" svori jaz, niti ćemo tražiti nešto što će ugroziti životni standard uposlenih u "Elektroprivredi". Kad govorimo o zahtjevu uprava rudnika za, u određenoj mjeri, korekciju cijena uglja, govorimo to jer želimo da zadržimo sigurnim materijalna primanja radnika, da stvaramo humanije uvjete rada u rudnicima iz ličnih sredstava, i želimo životni standard zaposlenih u rudniku, prvenstveno onih u neposrednoj proizvodnji, podizati na viši nivo, u realno mogućnoj mjeri", kazao je.

Današnji datum za Dan rudara u BiH proglašen je u znak sjećanja na opći štrajk rudara 1920. godine do kojeg je došlo zbog opće eksploatacije rudnika i njihovog lošeg položaja. Štrajkovali su rudari nekoliko rudnika, a zahtijevali su bolje uvjete rada i bolje plaće. Tradicionalni rudarski pozdrav je "sretno".

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić kazao je danas novinarima da, u odnosu na mnoge, ovdašnji rudari imaju redovna primanja. Precizirao je da prosječna mjesečna primanja uposlenih u rudnicima uglja u FBiH, računajući naknadu za topli obrok, kreću se od 1.300 do 1.500 KM.

"Danas rudar živi mnogo bolje od tog rudara iz 1920., ali je također svjestan da u ovoj državi, bez obzira na sve, zaslužuje više od toga što ima", kazao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: