Historijski datum
17

Rudari obilježili svoj dan: Sjećanje na Husinsku bunu i aktuelna borba za bolje sutra

A. K.
Rudari su se okupili na mjestu na kojem se odvila Husinska buna (Foto: A. K./Klix.ba)
Rudari su se okupili na mjestu na kojem se odvila Husinska buna (Foto: A. K./Klix.ba)
Rudari širom BiH obilježavaju svoj dan, uz sjećanje na Husinsku bunu, kada su radnici zbog katastrofalnih uslova rada počeli štrajk. Danas su poručili da njihov položaj nije na zadovoljavajućem nivou, uz nadu da će se stanje promijeniti u 2022. godini.

U prigradskom naselju Husino nadomak Tuzle od 21. do 28. decembra 1920. godine organiziran je otpor rudara Rudnika Kreka protiv nasilja državne vlasti u toku generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine. Pokrenuta je zbog vladinog kršenja sporazuma o visini naknada, ali i odluke o deportaciji rudara iz Slovenije, koji su radili u Kreki.

Sve je počelo štrajkom, a završilo oružanim sukobom u kojem je učestvovalo okvirno sedam hiljada rudara s područja sela Lipnica, Morančani, Par Selo, Petrovice i Husino. Od tada se 21. decembar obilježava kao Dan rudara, a na ovaj datum rudari ukazuju na položaj u kojem djeluju.

Na događaj od prije 101 godinu danas su se prisjetili i tuzlanski rudari, koji su na historijskom mjestu odali počast, ukazujući na aktuelni loš položaj u kojem se nalaze.

"Nakon 101 godine ponavlja se skoro ista priča, što smo imali zabilježeno od 23. novembra do 1. decembra. Nećemo dozvoliti bilo kome u državi da kaže da rudar treba zaraditi platu, jer ako to iko uradi, onda je to komorat", kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Kreke.

Zuhdija Tokić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zuhdija Tokić (Foto: A. K./Klix.ba)

Stanje u Krekinim rudnicima je i dalje loše, iako su nadležni rudarima udovoljili većini njihovih zahtjeva, dok se u narednom periodu nadaju poboljšanju uslova rada, modernizaciji opreme i humanizaciji posla u jamama.

"Mi u prva tri mjeseca iduće godine očekujemo energična ulaganja. Ciljani prijem neophodne radne snage, nabavka mehanizovanog čela u rudniku Mramor i pomoćna mehanizacija za površinske kopove Dubrave i Šikulje bili bi dovoljni za povećanje proizvodnje. Nama treba proizvodnja novih tona uglja jer trenutno neće pomoći povećanje cijena", naveo je Tokić.

Stanje u svim rudnicima koji djeluju u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH rudari ocjenjuju katastrofalnim, što pokazuju i česte nesreće u oknima.

"Mi smo tokom ove godine u svim rudarskim objektima imali teže i lakše povrijeđene rudare, ali i smrtni ishod. Cijeli tok ove godine nam je pokazao da je prijeka potreba nastavak humanizacije i modernizacije rada. S druge strane, mi smo zasad zadovoljni kako teče ispunjavanje dogovora, Vlada FBiH je pravovremeno usvojila odluku o izmjeni cijena uglja, a radnicima u oblasti rudarstva je isplaćeno sve što im je zagarantovano. Također i Elektroprivreda BiH je odustala od primjene pravilnika o radu i radnom učinku", naveo je predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Sinan Husić (Foto: A. K./Klix.ba)
Sinan Husić (Foto: A. K./Klix.ba)

Shodno uloženom, u Rudnicima uglja Kreka proizvodnja ove godine će iznositi 1,25 miliona tona uglja, od planiranih 1,7 miliona tona. Konkretno rudnik Mramor, u kojem je zastupljena samo jamska eksploatacija, uz nabavku novog mehanizovanog čela imat će dnevnu proizvodnju između 1.500 i 1.800 tona uglja, dok je ona sada između 500 i 850 tona.

"Iz godine u godinu stanje u Mramoru je sve lošije, ali se nadam da je negativnost dostigla svoj vrhunac, očekujući od naredne godine pozitivne vjetrove. Nadam se da ćemo dobiti više elana koji će nas povući naprijed", izjavio je Amer Saletović, poslovođa smjene u jami rudnika Mramor.

Amer Saletović (Foto: A. K./Klix.ba)
Amer Saletović (Foto: A. K./Klix.ba)

Za razliku od Tuzle, rudari u ostalim bh. gradovima svoj dan su obilježili u skromnijim uslovima.