RMU Zenica
14

Rudari ne žele u zeničku jamu, a za direktora nisu problem blokirani računi

Piše: E. M.
Rudnik Stara jama i uprava RMU Zenica
Rudnik Stara jama i uprava RMU Zenica
Blizu 1.400 rudara Rudnika mrkog uglja Zenica ostalo je bez toplog obroka i neplaćenih rata kredita zbog blokade računa rudnika uzrokovane neplaćanjem naknada za korištenje građevinskog zemljišta.

Danas smo posjetili rudare ispred kapije rudnika Stara jama u Zenici gdje smo pokušali dobiti izjavu od direktora RMU Zenica Nevzeta Vrškića koji je kazao da nema potrebe. Na pitanje da li smatra da blokirani računi rudnika nisu problem, potvrdio je da nisu.

U razgovoru s predsjednikom Sindikata rudara RMU Zenica Nijazom Vardom saznali smo da je obavljen razgovor gdje su upoznali Upravu rudnika da ne rudari ne žele sići u jamu zbog poznatih problema.

"Danas smo upoznali upravu rudnika da će rudari stati s radom. S tom odlukom uprava nema ništa, pa ni mi. Možda je direktor bio u revoltu pa je tako prokomentarisao odluku Grada Zenice. Mi smo danas do 15 sati dali rok za informaciju o KGZ-u i toplim obrocima, ali s obzirom na to da ništa nismo dobili, odlučili smo ostati izvan jama", kazao je Vardo.

Pojasnio je da su pokušali doći do gradonačelnika, kao i direktor Nevzet Vrškić, ali da niko nije primljen na razgovor. Usmeno obećanje gradonačelnika Fuada Kasumovića da će problem biti riješen nije ispunjen.

"Mi smo sami stali, svakako smo na gubitku. Pokušali smo se dogovoriti i sve što je potrebno, ali ništa od toga. Kasumović je meni 3. januara usmeno pred općinom rekao da će to biti riješeno. U petak je isto bila priča da će se to riješiti u toku dana da bi danas došli na posao, a od toga nema ništa", zaključio je Vardo.

Na kraju razgovora je kazao da će rudari koji dođu u treću smjenu ostati na površini, a da će jutarnja smjena najvjerovatnije krenuti pred općinu ako ne bude nikakve reakcije od Grada Zenice na današnju situaciju.

Podsjetimo, Grad Zenica je blokirao račun RMU Zenica zbog kašnjenja uplate dvije rate KGZ-a, zbog čega su rudari danas u poslijepodnevnim satima obustavili proizvodnju u svim jamama RMU Zenica.