Obišli Memorijalni centar
63

Rudari na poseban način obilježili svoj dan, u Potočarima odali počast žrtvama genocida

A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Centralno obilježavanje Dana rudara danas je upriličeno na poseban način, obilaskom Memorijalnog centra u Potočarima, gdje su komorati odali počast ubijenim žrtvama u genocidu jula 1995. godine u Srebrenici.

Više od 250 rudara iz rudnika koji djeluju u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH ove srijede odlučili su posjetiti Memorijalni centar u Potočarima, gdje su zvanično i obilježili 21. decembar koji je utemeljen kao Dan rudara.

Za razliku od ranijih godina, rudari su prisjećanje na svoju borbu iz Husinske bune koja se odvila 1920. godine, obavili u koloni, odajući počast nevinim Bošnjacima pogubljenim u genocidu u Srebrenici.

Prisutni su nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti obišli kompleks Memorijalnog centra i prisustvovali historijskom času o genocidu koji je održao kustos Centra Azir Osmanović.

"Posebno na Dan rudara došli smo da odamo počast žrtvama i iskažemo potpunu poniznost na ovom mjestu. I na ovom mjestu moliti da se se ovako zlo koje se desilo u Srebrenici više nikad nigdje ne ponovi. Odlučili smo da Memorijalnom centru poklonimo rudarski simbol statuu husinski rudara na Dan rudara u FBiH jer ljudi koji vode Centar zaslužuju puno poštovanje nas zaposlenih u rudnicima FBiH", kazao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Rudari širom Bosne i Hercegovine ove srijede obilježavaju svoj dan, uz sjećanje na Husinsku bunu, kada su radnici zbog katastrofalnih uslova rada počeli štrajk.

Naime, u prigradskom naselju Husino nadomak Tuzle od 21. do 28. decembra 1920. godine organiziran je otpor rudara Rudnika Kreka protiv nasilja državne vlasti u toku generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine. Pokrenut je zbog vladinog kršenja sporazuma o visini naknada, ali i odluke o deportaciji rudara iz Slovenije, koji su radili u Kreki.

Sve je počelo štrajkom, a završilo oružanim sukobom u kojem je učestvovalo okvirno sedam hiljada rudara s područja sela Lipnica, Morančani, Par Selo, Petrovice i Husino. Od tada se 21. decembar obilježava kao Dan rudara, a na ovaj datum rudari ukazuju na položaj u kojem djeluju.

Od Husinske bune prošle su 102 godine, a rudari su danas u razgovoru za Klix.ba poručili da njihov položaj nije na zadovoljavajućem nivou, ukazujući na to da su spremni na borbu u cilju poboljšavanja uslova rada.