Teška situacija
16

Rudari Kreke upozoravaju: Ako nam se ne uplati plata idemo u obustavu rada

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ukoliko im do 25. septembra ove godine ne bude isplaćena augustovska plata, rudari Rudnika uglja Kreka iz Tuzle za dan kanije najavljuju obustavu rada, potvrđeno je za Klix.ba. Rudari i ovaj put ukazuju na težak položaj u kojem se nalaze, kao i na dotrajalost opreme s kojom raspolažu.

Rudari su štrajk najavili za 26. septembar ove godine tačno u sedam sati u površinskim kopovima Šikulje i Dubrave te Rudniku lignita Mramor.

"Račun Rudnika Kreka je blokiran od Poreske i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tako da je upitna isplata augustovske plate. Ona je trebala biti uplaćena do 15. u mjesecu, a mi smo rekli da ako ona i sve ono što sleduje po granskom kolektivnom ugovoru do 25. ne bude uplaćeno idemo u štrajk. Za mjesec august smo proizveli 198.000 tona uglja i to je rekordna proizvodnja u ovoj godini", rekao je za Klix.ba predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Tuzla Zuhdija Tokić.

On je istakao da je neisplaćivanje plate samo jedan od povoda za stupanje u štrajk.

"Razlog je i dinamika u realizaciji ulaganja iz investicone faze 2016-2018. Mi samo tražimo da se ono što je obećano, a to je ulaganje u Rudnik uglja Kreka i desi. Ljudi rade s opremom koja je starija od njih, tako da su to posebni problemi. Ako Kreka trebaj ovoj državi, ona se njoj mora posvetiti. Svi rezultati koje postižemo su prozvod snalažljivsti rudarai i impovizacije, a svemu tome dođe kraj", naglasio je Tokić.