Od 11 do 14 sati
25

Rudari danas dolaze pred zgradu Vlade FBiH: Protesti se organizuju zbog neisplaćenih plata

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Rudari iz sedam rudnika uglja u FBiH danas dolaze pred zgradu Vlade FBiH nakon što jučer nije postignut dogovor o isplati plata za januar i februar rudarima u RMU Zenica.
Sindikat je najavio da očekuje da će doći približno 300 rudara, ali i da se u narednim danima mogu očekivati masovniji protesti.

Sastanak koji su predstavnici Sindikata jučer održali s resornim ministrom Vedranom Lakićem i generalnim direktorom Eleketroprivrede BiH završio je bez postignutog dogovora.

I dok zenički rudari traže da im budu isplaćene plate za januar i februar, ministar i direktor Elektroprivrede BiH navode da samo rudari u RMU Zenica nisu ostvarili zadovoljavajući radni učinak.

Iako je, kako je u septembru prošle godine dogovoreno, smanjen broj radnika u RMU Zenica, ministar ističe da radni učinak nije onakav kako je bilo dogovoreno.

Međutim, najavljeno je da će razgovori biti nastavljeni kako bi se došlo do dogovora.

Zbog održavanja protesta, odobrena je privremena izmjenu režima saobraćaja u Sarajevu na dijelu saobraćajnica Put života (desna kolovozna traka) i Hamdije Čemerlića (krajnja saobraćajna traka do zgrade Vlade FBiH) u vremenu od 11:00 do 14:00 sati.