Noć na otvorenom
29

Rudari čekaju jutro ispred Vlade FBiH, u ponoć sastanak koji bi mogao donijeti preokret

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Protesti rudara u Sarajevu odvijat će se ispred zgrade Vlade Federacije BiH cijelu noć, a organizatori su za sutrašnji dan najavili još brojnije okupljanje. Iznenadno, u ponoć je premijer Fadil Novalić zakazao hitni sastanak na kojem se očekuje rješavanje rudarskih zahtjeva.
U ponoć u zgradi Vlade Federacije BiH održat će se sastanak kojeg organizira federalni premijer Fadil Novalić, a na njega su pozvane sve zainteresirane strane vezane za problematiku rudnika.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na sastanak su pozvani ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić, kao i svi članovi Vlade FBiH, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih osam rudnika, kao i predstavnici sindikata.

Zahtjevi rudara su brojni, a predstavnici sindikata danas nisu pristali na razgovor s resornim ministrom Nerminom Džindićem (SBB), već traže ispunjenje svih svojih zahtjeva. Jedan od njih je minimalna plata od 1.000 KM.

Rudari se protive pravilnicima o radu i učinku koji je donijela Elektroprivreda BiH, a traže i otkaze svih direktora u ovom koncernu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Za većinu zahtjeva ministar Džindić, govoreći za portal Klix.ba, kazao je da se mogu ispuniti, a neki nisu sindikalne prirode već, kako je rekao, operativne.

Rudarima su u toku noći u pomoć pritekli građani Sarajeva i studenti, donoseći hranu i čajeve. Intervenisala je i Hitna pomoć jer je jednom od rudara pozlilo.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na sutrašnje proteste najavljen je dolazak značajno većeg broja uposlenih u rudnicima, a trebali bi im se pridružiti i građani. Dolazak je najavio i popularni bend Dubioza kolektiv.