Nastavak protesta
89

Rudari će spavati pod vedrim nebom, 1.000 KM za informaciju gdje je Kasumović

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Rudari Zenice, ali i drugih rudnika koncerna Elektroprivrede BiH, večeras će noćiti pred zgradom Gradske uprave Zenica. Nimalo ugodna vanjska temperatura, stiropor i deka, sve je što će ih grijati večeras.

Nakon što ni danas nije deblokiran račun zeničkog rudnika te rudarima nije isplaćena plaća i topli obrok, blizu stotinu njih odlučilo je noćiti ispred Gradske uprave Zenica gdje će čekati prvog čovjeka Zenice Fuada Kasmovića koji bi na današnje Zaključke Gradskog vijeća Zenice staviti svoj potpis i riješiti agoniju.

Na stiroporu kojeg su danas sebi kupili provesti će noć. Podršku su dobili i od navijača Čelika, ugostitelja Gradske kafane Zenica koji su ih počastili hranom i pićem, ali i Sindikata koji je uz njih od početka te im osigurava sve što im je potrebno za sehur i da što bezbolnije provedu noć.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka, je u izjavi za Klix.ba kazao da za svojih 30-ak godina radnih nije ovo doživio.

"Vijećnici su me danas blijedo gledali i nisam mogao vjerovati da ne smiju pitati gdje im je gradonačelnik. Ja sam ponosan na svoju sredinu, Tuzlanski kanton, ovo je tamo nemoguće. Bez obzira na ove uslove koje imamo, žalosno je da najčestitiji dio stanovništva ovo doživljava, ovo kabadahijsko ponašanje", kazao je Tokić.

Dodao je da ih ne interesuje ni Elektroprivreda, ni Gradska uprava Zenice i Fuad Kasumović, a ni uprava rudnika, već plaće i topli obroci rudara RMU Zenica.

"Trpili smo, radili, šutili. Šta će se sutra dešavati ne znamo, ali glavnu odgovornost će nositi gospodin (op. a. Fuad Kasumović). Bez obzira kako se ovo završilo, a plaće će na kraju biti isplaćene, ostaće gorčina da li je rudar ovo zaslužio", dodao je Tokić.

Račun rudnika je blokiran na osnovu kamata za KGZ naknadu za što je ranije plaćena glavnica, ali kamate od oko 3 miliona KM nikada nisu otpisane zbog čega zadnjih 18 mjeseci rudarima svaki mjesec Grad Zenica na osnovu ovih potraživanja blokira račun.