Umorni i iscrpljeni
200

Rudari aplauzom dočekali Sinana Husića: Kod ovih ljudi sam vidio nevjerovatnu energiju

E. M.
Zenički rudari koji su skoro dva dana proveli u jamskim prostorijama stotinama metara ispod površine zemlje iscrpljeni i umorni imali su dovoljno snage da aplauzom pozdrave Sinana Husića, predsjednika Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, koji je bio njihov glas u pregovorima oko deblokade računa i rješenja trenutne krize.

Gromoglasnim aplauzom i uzvikivajući "Sinane, Sinane" komorati su u krugu Stare jame dočekali Husića koji im se potom obratio i kazao da su iza njih naporni razgovori i pregovori. Dodao je da je obilaskom jamskih prostorija kod zeničkih rudara vidio nevjerovatnu energiju i volju za radom te da im se treba pružiti mogućnost da rade.

"Uradili smo ono što je bilo moguće uraditi sinoć i jutros. Bili smo kod Džindića, a paralelno se održavao i razgovor u Elektroprivredi gdje su bili direktori rudnika Breze i Zenica. Uprava EP donijela je odluku i uplatila novčana sredstva na račun Breze u iznosu nešto više od 6 miliona KM te za rudnik Zenica u iznosu od oko 7 miliona KM. Stvoreni su uslovi i za penzionisanje 42 radnika RMU Zenica i tom deblokadom računa omogućeno je poštivanje kolektivnog ugovora u Zenici i Brezi", kazao je Husić.

Dodao je kako direktor RMU Zenica Nevzet Vrškić garantuje da će topli obroci biti isplaćeni rano ujutro ili u toku dana, dok će plaća biti isplaćena 15. u mjesecu.

Iako je kolektivni ugovor danas istekao, isti će se nastaviti primjenjivati do daljnjeg do usaglašavanja novog kolektivnog govora. Husić je dodao kako će se usaglasiti i prodajna cijena uglja prema Elektroprivredu, a Vlada FBiH se obavezala na analizu jamskih pogona u Zenici te plan iskopa.

"Neko nam je pokušao podmetnuti priču da su se Stranjani trebali zatvoriti da bi se uplatila sredstva za deblokadu računa. Odgovorno vam tvrdim da niko nije ništa uvjetovao. Stranjani u ovoj situaciji zbog Raspotočja nam trebaju", dodao je Husić.

Ukoliko sve ono što je dogovoreno bude realizovano do naredne sjednice Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, generalni štrajk za 13. septembar bit će otkazan.