Hljeb sa sedam kora
297

Rudar iz Kaknja dokazao da je otpušten zbog Facebook statusa, firma ga ne želi vratiti na posao

E. M.
Ilustracija
Ilustracija
Kantonalni sud u Zenici potvrdio je rješenje Općinskog suda u Kaknju da je Rudnik mrkog uglja Kakanj zbog diskriminacije odbio produžiti ugovor rudaru Mevludinu Gađunu koji je u maju prošle godine u razgovoru za Klix.ba kazao da novi ugovor nije dobio zbog statusa na Facebooku.
Demobilisani borac iz Kaknja Mevludin Gađun jedini je iz grupe rudara koji su primljeni na posao, a s kojim nije potpisan novi ugovor na šest mjeseci. Gađun se nakon toga upustio u pravnu bitku. Tada je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je sve uslijedilo zbog njegovog statusa na Facebooku, a i uprava rudnika, kao i drugi akteri njegovog statusa su to negirali.

Međutim, Gađun nije odustao, već je odlučio tužiti RMU Kakanj zbog toga što mu je bilo povrijeđeno pravo na jednako postupanje u pogledu uvjeta za zapošljavanje i izbor kandidata diskriminrajući ga na način što je svim zaposlenicima istog radnog mjesta "vozač dumpera", koji su kao i Gađun prethodno imali zaključene ugovore o radu na određeno vrijeme, ponovo zaključen ugovor, osim Gađunu.

A "problematični" status na Facebooku odnosio se na Gađunov komentar o smjeni bivšeg direktora Rudnika Kakanj Kasima Alajbegovića kojeg je podržao, napisavši da je bio organizator otpora i čovjek koji je rudnik "vratio na noge". Gađun dodaje da je nakon toga dobio poruke da će ostati bez posla.

Prva presuda je donesena 29. augusta pred Općinskom sudom u Kaknju kada je kakanjskom rudniku naređeno da s Gađunom zaključi ugovor o radu na određeno vrijeme za posao vozača dampera na Površinskom kopu "Vrtlište" za period od 18. maja 2018. pa nadalje pod istim uvjetima i to u roku od 15 dana.

U izjavi za Klix.ba Gađun je kazao kako rudnik nije izvršio ništa iz presude te da je očigledno da ga ne žele vratiti na posao.

"Ne znam kako se osjećam. Drago mi je da sam dokazao istinu i pravdu, a još se ne osjećam dobro, jer se nisam vratio na posao. Čuo sam neke priče da pokušavaju opet da me ne vrate na posao. Dosta vremena je prošlo od druge presude, sa mnom nikako nisu razgovarali. Razgovarao sam s advokatom i rekao je da je jučer istekao rok da izvrše sve obaveze iz presude. On će to predložiti sudu za izvršenje", kazao je Gađun u izjavi za Klix.ba.

S obzirom na to da se radilo o prvostepenoj presud, RMU Kakanj je uputio žalbu Kantonalnom sudu u Zenici koji ju je odbio i potvrdio prvostepenu presudu kojom osim vraćanja na posao kakanjski rudnik Gađunu mora isplatiti 14.850 KM.

Gađun je kazao da će ustrajati u svojoj borbi da se vrati na posao, ali da mu je drago što je dokazao istinu i pravdu.