BiH
0

Rubin: Nije bilo dogovora s Karadžićem

FENA
James Rubin, pomoćnik bivše američka državne tajnice Madeleine Albright, u intervjuu za Večernji list naglasio je da nije bilo dogovora SAD-a s Mladićem i Karadžićem.

Rekao je da je tvrdnja Florence Hartmann u knjizi „Mir i kazna“ suluda, a jedino što se može zaključiti je želja da se naruši ugled onih koji se zalažu za poštovanje pravde i ljudskih prava.

„Stvari se izmišljaju kako bi se stvorili problemi. Tu dvojicu želim vidjeti u Haagu. SAD je upravo insistirao na ljudskim pravima, a cijeli je rat zapravo bio utemeljen na kršenju ratnog prava. Što se tiče političke evolucije Hrvatske, tu se već govori o NATO-u i EU-u i mislim da je zemlja na pravom putu. Vlak ide u dobrom smjeru, iako se može činiti da ide presporo“, rekao je Rubin.

Na pitanje o utjecaju hrvatskog odbijanja potpisivanja sporazuma o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), odgovorio je kako smatra da je način na koji su Sjedinjene Države u posljednje vrijeme rješavale pitanje ICC-a, odnosno način na koji su kažnjavale zemlje koje nisu na to pristajale, jedan od elemenata zbog kojeg je SAD u svijetu izgubio poštovanje i dobar glas.

O Kosovu je rekao kako ne zna koji je izlaz iz toga jer ruska vanjska politika u posljednje vrijeme stvara puno nevolja, prenio je HRT.

"Rusija odbija biti dijelom međunarodne zajednice. Želi ostati izvan svega i bacati kamenje na zemlje koje zajednički pokušavaju učiniti nešto dobro", rekao je Rubin i nastavio o promjeni Daytona: "Nisam to detaljno proučavao, no mislim kako je malo vjerojatno da će se to dogoditi u obliku međunarodne konferencije jer to pitanje više nije prioritet zapadnih zemalja."