{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"RTRS neće prenositi utakmice reprezentacije BiH"

S
11.11.2009. u 18:05
0
118
"RTRS neće prenositi utakmice reprezentacije BiH"
0
"RTRS neće prenositi utakmice reprezentacije BiH"
Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Dragan Davidović rekao je da ova medijska kuća neće prenositi utakmice fudbalske reprezentacije BiH i Portugala jer se osjeća prevarenim, pošto je je BHRT, uprkos dogovoru da utakmice prenose sva tri javna emitera, odlučio da zadrži ekskluzivno pravo prenosa.
"RTRS je imala dobru namjeru da uđe u taj poduhvat, nije joj omogućeno i ona neće prenositi utakmice, a gledaoci će obje utakmice gledati na BHRT-u", rekao je Davidović za Srnu.

Prema njegovim riječima, iako BHRT po zakonu može da kupuje prava prenosa velikih sportskih događaja, posebno kad je u pitanju prenos reprezentacije BiH u fudbalu, predstavnici tri javna servisa međusobno su se dogovorili da svi, radi interesa javnosti i značaja same utakmice, prenose utakmice BiH i Portugala u baražu za Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Davidović je naveo da bi dvije entitetske televizije finansijski učestvovale sa po 25 odsto za otkup licence prenosa, a BHRT 50 odsto, ali da je BHRT odustao od takvog dogovora i sami su na sebe preuzeli kupovinu licence čija je vrijednost 85 hiljada eura, pa su sami vlasnici prava prenosa i marketinškog prostora.

"Prema zahtjevu Federalne televizije da i oni prenose utakmice RTRS je u ovom trenutku potpuno nezainteresovana. Naravno da smo bili zainteresovani, ali smo sada nezainteresovani jer se jednostavno osjećamo prevarenim i pitanje je kada ćemo naredni put ulaziti u takve zajedničke aranžmane", rekao je Davidović.

Generalni direktor RTRS-a je naglasio da bi ovakvi tvrdi stavovi BHRT-a mogli da pokvare budući zajednički nastup tri javna emitera na budućim velikim sportskim događajima kao što su Svjetsko prvenstvo u fudbalu na kojem bi BiH mogla da učestvuje.

Upravni odbor RTV FBiH uputio je otvoreno pismo Upravnom odboru Javnog RTV sistema BiH i generalnim direktorima RTV FBiH i RTRS-a zbog događaja oko televizijskog prenosa utakmica BH reprezentacije i zatražio da i RTV FBiH prenosi obje utakmice fudbalskih reprezentacija BiH i Portugala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: