Uprkos nalogu RAK-a
0

RTRS neće obustaviti emitovanje s digitalnog predajnika

SRNA
Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) ne samo da neće obustaviti emitovanje sa digitalnog predajnika u Banjaluci po nalogu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), već će nastaviti sa daljim razvojem digitalne tehnologije u skladu sa evropskim standardima i Strategijom prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radio difuziju u BiH, saopštio je generalni direktor ove medijske kuće Dragan Davidović.

Povodom naloga RAK-a da RTRS obustavi emitovanje digitalnog signala u Banjaluci, sa optužbom Agencije da je riječ o nelegalnom emitovanju na 61. UHF kanalu, jer za to od nje nije dobila dozvolu, Davidović je ocijenio da je riječ o mjerama spriječavanja daljnjeg uspješnog razvoja ove medijske kuće.

"Evropski standardi i obaveze koje je BiH preuzela pred EU po pitanju digitalizacije omogućili su RTRS-u da započne sa instalisanjem digitalnog predajnika u Banjaluci i sa testnim emitovanjem programa RTRS-a. Ovi principi stariji su i važniji od činovničkog shvatanja Regulatorne agencije za komunikacije, njene neefikasnosti, haotično stanje u kome funkcioniše, kao i potpune indolentnosti prema procesu digitalizacije koja treba da bude završena do kraja 2011. godine", navodi Davidović.

U pisanoj izjavi on je istakao da ništa manji problemi nisu ni u Savjetu ministara, odnosno Ministarstvu komunikacija i prometa u Sarajevu.

"Naredba koju je RAK uputio Radio-televiziji RS spada u istu vrstu pritisaka na ovaj javni medijski servis RS, kao što su i pritisci Sipe i Tužilaštava BiH po pitanju izgradnje RTV Doma", navodi Davidović.

Dalje se navodi da će o pritisku na javni medijski servis Republike Srpske, koji provodi RAK po pitanju digitalizacije, obavijestiti Narodnu skupštinu RS, međunarodne organizacije i zvanične institucije u BiH i institucije evropske zajednice koje su zainteresovane za ovaj problem.

"Na taj način ćemo pomoći javnim servisima BiH i ovoj zemlji da ispune uslove koje je pred nas postavila evropska zajednica", navodi Davidović.

RAK BiH saopštila je juče da nije dala saglasnost za testno emitovanje putem digitalnog signala RTRS-a i naložila da u roku od 24 časa bude obustavljeno emitovanje ovog programa.

''To predstavlja direktno kršenje standarda definisanih u državnoj Strategiji o prelasku sa analognog na zemaljsko digitalno emitovanje'', naveo je RAK i istakao da će na osnovu obavljenih mjerenja primijeniti nadležnosti propisane Zakonom o komunikacijama BiH.

RTRS je počela prošle sedmice testno emitovanje programa u HD formatu sa lokacije Podbrđe iznad Banjaluke, a eksperimentalni program se očekuje za 15 dana.

Program će biti emitovan na 61. kanalu u MPEG-2 standardu koji se koristi kao format digitalnog televizijskog signala, a emituje se putem zemaljskih, kablovskih i satelitskih antena.

Još nije poznato šta RTRS namjerava da emituje na drugom programu digitalne TV.

Rok koji je BiH odredila za gašenje analogne zemaljske TV radiodifuzije i prelazak na digitalno emitovanje je 1. decembar 2011. godine.

Prema preporuci Evropske komisije, sve članice EU moraju najkasnije do 2012. godine u potpunosti isključiti analogni način emitovanja i preći na digitalno emitovanje, dok je rok u svijetu 2015. godina kada će se u potpunosti isključiti analogni način emitovanja.

Prelazak na digitalno emitovanje završen je u pet država članica EU, i to Njemačkoj, Finskoj, Luksemburgu, Švedskoj i Holandiji, dok je ovaj proces započet u 21 zemlji članici EU.