BiH
0

RS: Zaplijenjeno više od tri kg droge i naoružanje, uhapšene dvije osobe

FENA
Tokom akcije policije iz Istočnog Sarajeva u petak uvečer u kojoj je zaplijenjeno više od tri kilograma droge i veća količina oružja uhapšene su osobe D. M. (33) i S. D. (33) iz Istočnog Sarajeva, saopćeno je u subotu iz Specijalnog tužilaštva RS-a.

Dvojica uhapšenih su, kako se navodi u saopćenju, sa prijedlogom za određivanje mjere pritvora predana sudiji Posebnog odjeljenja za organizovani i najtežne oblike privrednog kriminala Okružnog suda u Banjoj Luci.

Specijalno tužilaštv RS-a, po čijem nalogu je sinoć izvršena akcija, saopćilo je da su pripadnici Centra javne sigurnosti Istočno Sarajevo na području općine Istočna Ilidža pretresli objekat u kome su pronašli više od 3,2 kilograma droge, od čega po kilogram heroina i kokaina, kao i veliku količinu naoružanja.

Pripadnici CJS Istočno Sarajevo pronašli su ukupno 3.200 grama opojne droge, od čega 1.200 grama marihuane.

Pronađeno je i 16 ručnih bombi, više komada eksplozivnih naprava mina, kao i veća količinu plastičnog eksploziva.

Također je pronađeno više komada municije za automatsko oružje, upaljači, inicijalne kapisle i druga oprema za pravljenje minskoeksplozivnih sredstava, pečat s natpisom Ministarstva unutrašnjih poslova SJS Pale, pečat sa natpisom Ministarstva unutrašnjih poslova SJS Zvornik, kao i pečat sa natpisom Republike Srbije MUP Beograd.

Prilikom pretresa pronađena je i oprema za "rasturanje" opojne droge, i to PVC kesice za pakovanje narkotika i precizna vaga.

Pretres je obavljen pošto je Specijalno tužilaštvo došlo do informacija da se na određenoj lokaciji na području Istočnog Sarajeva nalazi stan koji koriste pripadnici organizovane grupe koji su u bijegu.

U saopćenju se navodi da je pretres izvršen u nastavku akcije protiv organizovanog kriminala na području Istočnog Sarajeva u kojoj je 4. i 5. februara uhapšeno osam osoba.