BiH
0

RS: Zabrana prometa i uništavanje kineskih zubnih pasti

Sarajevo-x.com/FENA
U Republici Srpskoj zabranjen je promet i naređeno uništavanje zubnih pasti "spearmint" i "trilif spearmint" porijeklom iz Kine.

Rješenje o ovom donio je glavni entitetski zdravstveno-sanitarni inspektor Desimir Miljić nakon što je Uprava za inspekcijske poslove RS-a jučer dobila obavještenje od Evropske komisije da je u zubnim pastama "spearmint" i "trilif spearmint" dokazan dietilen glikol koji se koristi u antifrizu i kao rastvarač. Inspektoratu nije poznato da li se ovi proizvodi nalaze na tržištu u RS-a.

Iste paste povučene su i sa polica u svim španskim prodavnicama zbog "postojanja rizika za zdravlje javnosti".

Evropska Komisija je još u maju ove godine upozoravala zemlje članice Evropske unije da neke zubne paste proizvedene u Kini u sebi sadrže opasnu tvar koja se obično koristi u antifrizu i kao rastvarač.

Poslanik za zaštitu konzumenta u Evropskoj komisiji, Meglena Kuneva naglasila je da se radi o "umjerenoj opasnosti za zdravlje i sigurnost potrošača“, ali da ovi proizvodi i dalje predstavljaju određeni rizik.

Kuneva je upozorila potrošače da ne kupuju proizvode sumnjivog karaktera te da kontaktiraju komisiju ukoliko nisu sigurnu u ispravnost artikala koje kupuju. Predstavnici odjeljenje za zaštitu potrošača Evropske unije namjeravaju još ovoga mjeseca u Pekingu sa kineskim zvaničnicima razgovarati o ovim pitanjima.

Slijedeći primjer Španije, Italija je sa svojih prodajnih mjesta povukla 20.000 komada upitnih zubnih pasti, a vlasti u Portugalu pokrenule su kampanju testiranja proizvoda uvezenih iz Kine.

Druge zemlje članice Evropske unije nisu prijavile slučajeve opasnih proizvoda, a afera sa ovim upitnim zubnim pastama otkrivena je u maju u Dominikanskoj Republici i Panami.