Milorad Dodik
0

'RS za sada podržava članstvo BiH u Savjetu bezbjednosti'

SRNA
Premijer Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je danas da RS za sada podržava članstvo BiH u Savjetu bezbjednosti UN, ali da će se na kraju tog mandata vidjeti da li je to bilo potrebno.

Dodik je ocijenio da BiH, ako bude priljepak nekoj zemlji u odlučivanju u Savjetu bezbjednosti UN, nije ni trebalo da postane članica.

"Sa protektoratom koji ne treba ni međunarodnoj zajednici ni nama, BiH bi bila gotovo presedan u istoriji da bude članica Savjeta bezbjednosti i to pitanje treba riješiti", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Premijer Srpske je naveo da je "vidljivo da neki mešetari u BiH, i domaći i strani, još više pokušavaju da problematizuju situaciju u vezi sa BiH, namećući nove uslove za zatvaranje OHR-a, odnosno za ukidanje protektorata i protektora".

Dodik je podsjetio da su "pet plus dva uslova" nešto što je do sada bila zvanična opcija Savjeta za provođenje mira, ističući da u kominikeu od 30. juna piše da ustavne promjene nisu dio ciljeva i uslova za zatvaranje OHR-a.

"Neki sada žele da, osim pet plus dva uslova, uvedu još jedan plus jedan, što bi dalo mogućnost da se zadrži protektorat. Mislim da bi bilo potpuno neuobičajno i neprihvatljivo da BiH bude članica Savjeta bezbjednosti pod protektoratom bilo koga i zato se RS zalaže da ispunimo uslove pet plus dva i da se OHR konačno zatvori", napominje Dodik.

Prema njegovim riječima, ovakav stav je ujedno i odgovor na priču ko nije, a ko jeste za BiH.

"Dobro je što je BiH postala članica Savjeta bezbjednosti, ali o tome da li je to bilo potrebno ili ne vidjeće se na kraju tog mandata", smatra Dodik.

On je istakao da BiH, kao članica Savjeta bezbjednosti, može da ostvari značajne podsticaje za svoj razvoj u budućnosti i dodao da, ako tu šansu ne iskoristi i zloupotrijebe je različite snage koji žele protektorat, onda BiH nije trebalo ni da postane članica Savjeta bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, dio te dramatizacije u BiH odvija se u trenutku kada besprijekorno funkcionišu parlament BiH, Savjet ministara i svi organi BiH.

"Samo su neki nezadovoljni brzinom rada tih organa i sada pokušavaju da isceniraju razne politički nestabilne situacije da bi rekli da ovdje treba snažno prisustvo protektorata u BiH", istakao je Dodik i zaljučio da to nije potrebno i da se Srpska zalaže da se to ukine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je da je u Generalnoj skupštini UN glasao za članstvo BiH u Savjetu bezbjednsoti po instrukcijama Vlade Srbije.

"Srbija bi volela da ima dobru i blisku saradnju sa BiH od 1. januara 2010. godine o svim pitanjima o kojima se raspravlja u Savjetu bezbjednosti, a koji se tiču Srbije i njenog prostora, pitanja Kosova i Metohije", istakao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije kaže da bi bilo veoma dobro, ukoliko zemlje članice Savjeta bezbjednosti budu zemlje koje vode demokratski izabrani predstavnici koje su izabrali građani.

Jeremić je ocijenio da u Savjetu bezbjednosti nema mjesta za zemlje u kojima se na najmoćnijem mjestu u zemlji nalazi "stranac postavljen s polja".

"Nadam se da će biti postignut dogovor koji će omogućiti da od početka naredne godine, kada počinje članstvo BiH u Savjetu bezbjednosti, BiH bude vođena od demokratski izabranih ljudi iz BiH, a ne iz inostranstva", ocijenio je Jeremić.