Izmjene Krivičnog zakona
0

RS: Za nasilje u porodici i do pet godina zatvora

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske predviđene su veće kazne zatvora, pa i do pet godina, za počinioce nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici.

To se posebno odnosi u slučaju da učinilac ovog krivičnog djela pri izvršenju koristi oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo kojim može fizički teško povrijediti ili narušiti zdravlje druge osobe.

"Zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora", precizirala je ministrica pravde RS-a Gorana Zlatković, obrazlažujući nove odredbe ovog zakona, koji je utvrdila Vlada na posljednjoj sjednici.

Krivično djelo nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici u skladu je i s novim Zakonom o sprečavanju od nasilja u porodici.

Novčane kazne ili zatvor od tri mjeseca do tri godine predviđene su za osobe koje primjenom nasilja, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožavaju spokojstvo, tjelesni integritet ili duševno zdravlje člana svoje porodice ili porodične zajednice i time dovede do povrde fizičkog ili psihičnog integriteta pasivnog subjekta.

Također, kod izrade novih rješenja u ovom zakonu prihvaćena je i inicijativa Ombudsmena za djecu Republike Srpske za pooštravanje sankcija za počinioce krivičnih djela koja se odnose na zlostavljanje djece, zatim je definirano drugačije određenje zastare za krivična djela počinjena na štetu djeteta, kao i uspostava registra baze počinilaca svih krivičnih djela na štetu djeteta, rekla je ministrica pravde RS-a.

Tako se, između ostalog, ovim zakonom drugačije određuje način računanja zastare za krivična djela počinjena na štetu djeteta.

Preciziraju se i uslovi za izricanje i opozivanje uslovne osude zbog novog krivičnog djela i opozivanje uslovne osude zbog ranije učinjenog krivičnog djela, te uvode tri nove mjere bezbjednosti učiniocima krivičnih djela, i to zabrana približavanja i komunikacije sa određenom osobom, obavezan psihosocijalni tretman i udaljenje iz zajedničkog domaćinstva.

Zlatković je dodala da je njenom resoru dostavljena i inicijativa od državnog koodinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije, a koja se odnosi na dopunu Krivičnog zakona u pogledu krivičnog djela trgovine ljudima i povezanih krivičnih djela.

Naime, propisuju se nova krivična djela, i to: krivično djelo trgovine ljudima, trgovine maloljetnim osobama i organizovanje grupe ili zločinačkog udruženja za izvršenje krivičnih djela trgovine ljudima i trgovine maloljetnicima.

Ona je navela da su, pored uvođenja novih krivičnih djela u novom Krivičnom zakonu RS, pojašnjeni i pojedini pojmovi.

"Išli smo na pojašnjenje principa krivice, pojašnjenje i otklanjanje određenih nedoumica kada je u pitanju stvarna zabluda, izmjenu minimuma novčane kazne koja ja dosad iznosila 500 KM, a sada iznosi 300 KM, na pojašnjenje ublažavanja izrečene krivično pravne sankcije, te na pojašnjenje uslova koji su potrebni za izricanje uslovne osude", navela je Zlatković.

Naglasila je da će entitetska vlada predložiti Narodnoj skupštini da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a uputi ua javnu i stručnu raspravu, s ciljem da se dođe do što boljih konačnih rješenja.