BiH
0

RS: Za invalidnine dodatnih 35 miliona KM

FENA
Vlada Republike Srpske izdvojit će u ovoj godini još 35 miliona KM za invalidnine porodicama poginulih boraca i invalidima u RS-u, najavio je entitetski premijer Milorad Dodik nakon razgovara s predsjednikom Boračke organizacije RS-a Pantelijom Đurguzom i predsjednikom Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Nedeljkom Mitrovićem.

Na sastanku u Banjoj Luci dogovoreno je da ta isplata krene od maja.

Dodik je rekao da će novac biti osiguran rebalansom entitetskog budžeta i to je u odnosu na trenutna izdvajanja za ove namjene povećanje za više od 20 posto.

Najavio je i druge aktivnosti na poboljšanju materijalnog položaja boračkih kategorija građana u skladu s realnim uvjetima u RS-u te ponovio da su za entitetsku vladu u pregovorima jedino referentne Boračka organizacija RS-a i Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a.

“Zbog pritiska i najezde formiranja raznih organizacija koje žele da se bave ovim pitanjima u narednih mjesec do dva doći će do promjene ili dorade kriterija da bi se znalo koja organizacija može da bude reprenzentativna za određeni sektor”, dodao je Dodik.