BiH
0

RS: Vantjelesna oplodnja odobrena za 440 parova

SRNA
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odobrio je, od januara do danas, 269 zahtjeva za prvi pokušaj i 171 zahtjev za drugi postupak vantjelesne oplodnje, rečeno je Srni u ovom fondu.

Fond finansira dvije procedure vantjelesne oplodnje za parove kojima je to jedina mogućnost začeća.

U cijelosti Fond finansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, dok ženama od 41 do navršene 42 godine finansira 50 odsto troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cijelosti refundira troškove.

U Fondu podsjećaju da je prošle godine odobreno ukupno 511 zahtjeva za prvi i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje. Za prvi pokušaj vantjelesne oplodnje odobreno je 325 zahtjeva, dok je za drugi pokušaj odobreno 186 zahtjeva.

Kriterijumi za odobravanje postupka se uglavnom odnose na medicinske indikacije, odnosno da je dokazan sterilitet, kao i činjenica da se par nalazi u braku ili vanbračnoj zajednici najmanje dvije godine.

Ugovor za pruženje ove usluge osiguranicima Fonda zaključen je sa privatnom Zdravstvenom ustanovom Medicos iz Banje Luke, koja je, za sada, jedina u Republici Srpskoj u kojoj se može raditi vantjelesna oplodnja.

Jedna procedura košta oko 5.500 KM.

Prema podacima Medicosa, postupkom vantjelesne oplodnje, koje su rađene tokom 2012. godine, rođeno je 159 beba.

U 2013. godini postupkom vantjelesne oplodnje u ovoj klinici, koji je finansirao Fond zdravstvenog osiguranja, 126 žena je ostalo u drugom stanju.

Iz Fonda podsjećaju da su krajem 2011. godine počeli da finansiraju i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje, dok je do tada, počevši od 2007. godine, Fond finansirao samo jednu proceduru vantjelesne oplodnje.

Inicijativa za uvođenje finansiranja drugog pokušaja vantjelesne oplodnje potekla je od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na području Kancelarije Fonda u Bijeljina koja pokriva pet opština - Bijeljinu, Lopare, Ugljevik, Pelagićevo i Donji Žabar - u ovoj godini, do danas, odobrena su 33 zahtjeva za prvi pokušaj vantjelesne oplodnje i 21 zahtjev za drugi pokušaj vantjelesne oplodnje.

Kriterijumi, kao i način kako da parovi ostvare ovo pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, precizirani su Pravilnikom o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

"Naime, zahtjev za prvi i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća", rečeno je u Fondu.