BiH
0

RS usklađuje zakon o državljanstvu s odredbama u FBiH

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske prihvatili su danas u Banjoj Luci Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu RS-a.

Predložene odredbe dijelom se odnose na harmonizaciju sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Federacije BiH koje su stupile na snagu u 2008. godini, a kojima se rješava pitanje sticanja državljanstva djece rođene u jednom entitetu čiji su roditelji, u momentu njihovog rođenja, državljani drugog entiteta.

U Nacrt zakona su ugrađeni i pojmovi koji obuhvataju sve vidove reguliranog boravka stranaca (prijavljeni boravak, stalni boravak, neprekidni boravak, privremeni ili odobreni), odnosno osoba koje nemaju državljanstvo BiH i RS-a, a regulirale su svoj status kod nadležnih organa.

Na sjednici je prihvaćen i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o privatizaciji državnih stanova, kojim se osigurava lokalnim zajednicama adekvatno vrijeme za rješavanje problema nosilaca stanarskog prava.

Podršku poslanika dobio je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kojim se ukida dosadašnja obavezna saglasnost Republičkog pedagoškog zavoda prilikom angažovanja neverifikovanog nastavnog kadra.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarskim lijekovima i veterinarsko-medicinskim proizvodima kojim je propisano međusobno priznavanje oba registra lijekova ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a i FBiH.

U toku je rasprava o Nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na nepokretnosti – prijedlog narodnih poslanika Dušana Stojičića i Laze Marića.