BiH
0

RS: Uhapšen osumnjičeni za eksploziju autobombe na Palama

FENA
Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo zajedno s pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo 7. februara je lišio slobode Anesa Kurbegovića koji je sljedećeg dana nakon saslušanja u Centru predat u nadležnost Okružnog tužilaštva u tom gradu.

Kurbegović je lišen slobode zbog provjere određenih saznanja o eventualnoj umiješanosti u nedavnu eksploziju autobombe na Palama, a u toku su i određene provjere vezane za pokušaj pljačke Nove banke, 9. novembra 2005. godine u Lukavici, te pljačke Pavlović banke u Han-Pijesku kada je ukradeno oko 1,5 miliona maraka.

Istražioci raspolažu saznanjima da Kurbegović pripada međunarodnoj kriminogenoj grupi s Darkom Elezom na čelu, a kojoj pripadaju i nedavno uhapšeni Anđelko Veljančić, Srpko Ružić, Dalibor Ristić i drugi, navodi se u saopćenju CJB Istočno Sarajevo

S tim u vezi, preduzimaju se i druge mjere prema određenom broju osoba koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem teških krivičnih djela radi rasvjetljavanja navedenog i drugih krivičnih djela.

Također, mediji u RS-u su javili da je Zijad Žigić Žiga uhapšen noćas u Bijeljini zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Vlatka Mačara, Milana Vlaškića i Rade Magazina na Palama.

Oni su stradali kada je ispred ugostiteljskog objekta "Omerta", u krugu autobuske stanice na Palama, 30. januara aktivirana eksplozivna naprava.

CJB Istočno Sarajevo navodi još da su zbog rasvjetljavanja krivičnog djela ubistva, koje se desilo 30. januara 2008. godine na Palama kada su od aktiviranja eksplozivne naprave smrtno stradale tri osobe, pripadnici EUPM-a, u pokušaju da animiraju građane i pozovu ih na saradnju, napravili radiodžingl koji se emituje već nekoliko dana na radiostanicama širom BiH i RS-a.

Međutim, kako se navodi u saopćenju, spomenuti džingl je na području koje pokriva CJB Istočno Sarajevo izazvao uznemirenje kod građana, koji slušajući radio na kome se emituje, stiču utisak da je bomba ponovo eksplodirala, dakle navedeno doživljavaju kao nešto što se upravo događa, zbog čega često pozivaju policiju da provjere informacije.

Stoga policija navodi da je u pitanju džingl koji je osmislilo i napravio EUPM isključivo u namjeri da pozove građane na pomoć i saradnju, a zbog bržeg rasvjetljavanja navedenog kao i drugih krivičnih djela koja su se desila na ovom području.