BiH
16

RS: Udžbenici će biti spremni za narednu školsku godinu

SRNA
Rade Ristović (Foto: SRNA)
Rade Ristović (Foto: SRNA)
Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović ističe da će cijene udžbenika za narednu školsku godinu ostati iste, a da će udžbenici za engleski jezik biti jeftiniji nego prethodnih godina.

"Svi udžbenici će na vrijeme biti spremni za narednu školsku godinu", obećava Ristović u intervjuu Srni i napominje da je Zavod, po cijenama udžbenika, i dalje najjeftiniji u regionu.

Prema njegovim riječima, uprkos ekonomskoj krizi i nizu stvari koje utiču na štampanje udžbenika, Zavod insistira da cijene ostanu na istom nivou.

Ristović precizira da će u ovoj godini biti 87 novih udžbenika, koji su već proslijeđeni na konkurs - od toga 79 udžbenika za srednje škole, a osam za osnovno obrazovanje.

Kada je riječ o udžbenicima za osnovnu školu, Ristović ističe da su to udžbenici muzičke kulture za drugi i treći razred, engleski jezik za treći, četvrti i peti razred, i informatike za šesti, sedmi, osmi i deveti razred.

On nagalašava da je udžbenik informatike prošao sve procedure, a narednih dana treba da bude objavljen u "Službenom glasniku", i onda će početi njego štampanje.

Ukoliko kroz rukopise ne obezbijedi štampanje udžbenika za engleski i druge jezike, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, po principu specijalnih i paralelnih veza, opredijeliće se za Zavod za udžbenike Srbije.

Ristović navodi da je Zavod prošle godine obezijedio hologramsku zaštitu udžbenika za osnovno obrazovanje, što je dovelo do povećanja od sedam odsto prometa udžbenika, te da će nastojati da u ovoj godini hologramski zaštite i udžbenike za srednje obrazovanje.

On podsjeća da su u Zavodu raspisali konkurs za najbolji neobjavljeni roman za 2014. godinu za nagradu "Zlatna sova". Konkurs je otvoren do 6. maja, a proglašenje pobjednika biće 4. septembra na Dan Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Ristović precizira da će pobjednik "Zlatne sove" dobiti 10.000 KM, a roman će mu biti objavljen u tiražu od 2.000 primjeraka, uz 100 primjeraka odštampanog romana.

Druga nagrada obuhvata objavljivanje romana u tiražu od 500 primjeraka, te autorski honorar u iznosu od 3.000 KM, kao i 50 primjeraka romana, dok treća nagrada obuhvata objavljivanje romana u tiražu od 500 primjeraka, autorski honorar u iznosu od 2.000 KM i 50 primjeraka romana.

Zavod će objaviti još tri rukopisa autora sa prostora Republike Srpske koje žiri najbolje ocijeni.

Prošle godine Zavod je, osim tri najbolja, obezbjedio i publikovanje još pet romana pisaca iz Republike Srpske.

Riječ je oromanima "Samac" Mihajla Orlovića, "Zbunjenost ili bajka o ničem posebnom" Sergeja Mandića, "Dan bez noći i noć bez dana" Rada Dimitrijevića, "Brod koji nije plovna lađa" Tihomira Levajca i "Svečana propast vječnosti" Milenka Stojičića.

Ristović ističe dobru saradnju sa univerzitetima i navodi da Zavod želi da doprinese stvaralaštvu u RS.