BiH
0

RS: U svim školama sat o maloljetničkoj delikvenciji

FENA
U skladu s preporukom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske danas je u svim srednjim školama u tom bh. entitetu prvi sat posvećen maloljetničkoj delikvenciji i trgovini ljudima.

Iz ovog ministarstva navode da su se opredijelili na taj potez svjesni činjenice da u prevenciji maloljetničke delikvencije značajnu ulogu, pored porodice, ima škola kao odgojno-obrazovna ustanova.

U saopćenju se navodi da je RS opredijeljena za primjenu i razvoj novih standarda zaštite djece i mladih od svih oblika nasilja u skladu s međunarodnim standardima, s ciljem da se uspostavi efikasan društveni mehanizam zaštite djece i mladih od nasilja i unaprijedi sistem praćenja ovog problema.

U tom smislu, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obavezalo je stručne službe srednjih škola da organiziraju jedan školski sat koji bi bio posvećen temi koja se odnosi na maloljetničku delikvenciju i trgovinu ljudima.

„Bez obzira na to o kojoj vrsti nasilja je riječ, preduslov za pružanje odgovarajuće pomoći zlostavljanim učenicima je obavljanje cjelovite procjene djeteta i njegovih potreba. U literaturi, a i u praksi, malo se pažnje posvećuje djetetovom doživljaju i načinu na koje se ono odnosi prema situacijama u kojima je doživjelo nasilje“, navodi se u saopćenju Ministarstva prosvjete i kuture RS-a.

Neki od ciljeva održavanja ovog sata su: podizanje nivoa svijesti učenika i nastavnika u vezi s fenomenom nasilja i zlostavljanja učenika i njegovom prisustvu u različitim okruženjima u kojima učenik boravi (škola, porodica, lokalna zajednica, Internet, itd.), aktivno djelovanje s naglaskom na osvješćivanje individualnih i grupnih prava i odgovornosti prema zlostavljanju kao pojavi, prema žrtvi zlostavljanja i zlostavljaču i razvijanje školske atmosfere zasnovane na nenasilnoj komunikaciji i poštovanju i samopoštovanju ličnosti učenika, profesora i roditelja kao ravnopravnih aktera odgojno-obrazovnog rada.

Kad je riječ o trgovini ljudima, potencijalne žrtve, nažalost, nalaze se i među srednjoškolskom populacijom, a metodi vrbovanja omladine su različiti: trgovci ljudima koji pojedinačno traže zainteresovane djevojke po kafićima, diskotekama i slično; vrbovanje preko porodice i prijatelja; oglasi koji nude posao ili studiranje u inostranstvu; različite agencije koje nude posao, studije, udaju ili putovanja u inostranstvo.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a ističe da je zadužilo srednje škole da izrade akcioni plan koji bi bio sastavni dio godišnjeg programa rada škole za narednu godinu a koji bi sadržavao aktivnosti na razvijanju umijeća komuniciranja svih aktera odgojno-obrazovnog procesa, aktivnosti na razvijanju vještina i umijeća življenja s odgovornim odnosom prema sebi i drugima i preuzimanjem inicijative u zajednici. Nosioci ove aktivnosti su direktor, pedagog, nastavnici, predstavnici Vijeća učenika i Vijeća roditelja.

Sve srednje škole u Republici Srpskoj obavezne su također da uspostave protokol saradnje sa centrima za socijalni rad. Nosilac ove aktivnosti je direktor.