{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: U brak samo uz punomoć bez ličnog prisustva

F
18.7.2007. u 18:14
0
0
RS: U brak samo uz punomoć bez ličnog prisustva
0
RS: U brak samo uz punomoć bez ličnog prisustva
Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona Republike Srpske koji je danas usvojen u Narodnoj skupštini regulirano je da nadležni općinski organ može dozvoliti da zaključenje braka u prisustvu samo jednog od bračnih supružnika, ali takva punomoć za onog bračnog supružnika koji ne prisustvuje zaključenju braka, mora biti ovjerena u sudu ili kod notara.
Ova veoma zanimljiva ili jednostavnija varijanta sklapanja braka bit će moguća u RS-u nakon što izmjene i dopune ove zakonskog akta bude usvojene u konačnoj formi.

Također, Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona regulirano je i da majka može priznati očinstvo, pored predviđenih organa i pred notarom, a saglasnost na priznanje za dijete koje je starije od 16 godina, također, se možde dati pred notarom.

Propisana je i obavezna notarska obrada ugovora koji reguliraju pitanje zajedničke imovine bračnih drugova, kao i da bračni supružnici ne mogu ugovoriti primjenu prava strane države na reguliranje međusobnih imovinskih odnosa.

Nacrt ovog zakona je dopunjen i stavom koji glasi da je prilikom zaključenja braka matičar dužan da buduće supružnike upozna s mogućnošću da odnose u pogledu zajedničke imovine mogu urediti i drugačije nego što je to zakonom predviđeno. Ovo se odnosi na postojeću imovinu, ali i na buduću imovinu.

Izmjene i dopune Porodičnog zakona predložene su na usvajanje s obzirom na to da je u pravni sistem RS-a uveden notarijat, te da su Zakonom o notarima utvrđena određena ovlaštenja notara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: