BiH
1

RS: Tokom prošle godine prijavljeno 650 slučajeva nasilja nad djecom

FENA
U Republici Srpskoj je prošle godine evidentirano 650 slučajeva nasilja nad djecom, od čega čak 66 slučajeva nasilja nad mališanima do četiri godine.

Od ukupnog broja slučajeva nasilja, 246 odnosilo na mlade od 15 do 18 godina, 207 slučajeva na djecu uzrasta od 10 do 14 godina, te 131 slučaj na djecu od pet do devet godina.

"Nasilje jednako trpe djevojčice i dječaci, a najčešće je riječ o fizičkom i psihičkom nasilju, ali je prisutno i seksualno i elektronsko nasilje. Sve ovo govori da nadležne institucije moraju još ozbiljnije pristupiti ovom problemu", rekla je ministrica porodice, omladine i sporta RS-a Nada Tešanović, na današnjoj konferenciji u Banjoj Luci o temi "Niko ne smije da toleriše nasilje nad djecom".

Resorno ministarstvo u saradnji s ministarstvima pravde, unutrašnjih poslova, zdravlja i socijalne zaštite, te prosvjete je ranije potpisalo Protokol o postupanju u slučajevima nasilja nad djecom, a rezultat te saradnje je da prvi put postoje kompletni podaci o nasilju.

Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac podsjetila je na sve češće slučajeve zanemarivanja djece, te različite oblike psihičkog nasilja.

Trećina žalbi po kojima je ombudsman za djecu postupao za sve godine svog rada odnosila se na različite oblike nasilja.

Praksa pokazuje, kazala je, da nema adekvatne reakcije onda kad se nasilje desi, u smislu podrške i pomoći djetetu, ali i u onom dijelu koji se odnosi na pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti počinilaca.

Po prijavi nasilja neophodno je, naglasila je Grahovac, uspostaviti kontakt sa djetetom, provjeriti navode iz prijave, procijeniti potrebe djeteta, o tome obavijestiti druge nadležne službe i institucije i zajednički raditi na pomoći djetetu.