BiH
0

RS: Svaki dan plaćenog praznika košta 10 miliona KM

FENA
Trg Krajine u Banjoj Luci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Trg Krajine u Banjoj Luci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Republici Srpskoj (RS) samo u januaru je šest neradnih dana, a privrednici su izračunali da svaki dan plaćenog praznika nosi sa sobom opterećenje od deset miliona KM u tom bh. entitetu.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić pita da li treba toliko praznika i da li svi praznici moraju da budu plaćeni.

"Da li za Novu godinu moramo praznovati dva dana, da li je dovoljan jedan? Jer, jedan praznik dnevno košta oko 40 KM po zaposlenom, što je, imajući u vidu broj zaposlenih, oko 10 miliona KM svakog dana praznika, ako su oni plaćeni", ukazao je Đurić.

Ako bi se ukinula i plaćena pauza, mjesečno bi se, kaže, uštedjelo oko 50 KM po zaposlenom, a na ukupnom broju radnika godišnje bi se samo po tom osnovu dobilo 140 miliona KM više sredstava.

Đurić naglašava i da, ako je zakonom propisano četrdeset sati radnog vremena sedmično, to znači 40 sati rada, a ne 40 sati s pauzama.

"Na taj način se podstiče konkuretnost domaćih preduzeća", dodao je predsjednik Privredne komore RS.

On je pomenute brojke uporedio sa, od ove godine ponovo uvedenim, neoporezivim dijelom ličnog dohotka od 200 KM.

Naime, po tom osnovu postiže se rasterećenje od 33 KM mjesečno po jednom zaposlenom, dok bi ukidanjem samo plaćene pauze rasterećenje na mjesečnom nivou po radniku iznosilo 50 KM, odnosno na ukupan broj radnika godišnje 140 miliona KM.