BiH
0

RS: Subvencije za socijalne kategorije nakon poskupljenja struje

FENA
Vlada RS-a donijela je odluku o prihvatanju Programa zaštite socijalno ugroženih kategorija potrošača električne energije, čime se u entitetskom budžetu za 2008. godinu obezbjeđuju sredstva za subvenciju u iznosu od oko četiri miliona KM, saopćeno je u petak iz Ministarstva privrede, energetike i razvoja.

Ovim programom bit će obuhvaćeno oko 70.000 potrošača i to penzioneri sa mjesečnim primanjima nižim od 135 KM, kao i druge socijalno ugrožene kategorije stanovništva koje nisu u stanju da podnesu nastupajuće povećanje cijena električne energije od 1. januara 2008. godine, najavljeno današnjim usvajanjem novih tarifnih stavova od strane Regulatorna komisija za energetiku RS-a.

Postupajući po zaključku Narodne skupštine RS-a, a nakon najave da su preduzeća iz sastava MH Elektroprivreda RS Trebinje dostavila zahtjeve za povećanjem cijena električne energije Regulatornoj komisiji za energetiku, Vlada je formirala radnu grupu sa ciljem da se sačini program kojim bi se u slučaju povećanja cijena električne energije spriječile sve negativne posljedice mogućeg povećanja na socijalno ugrožene kategorije.

Predloženim programom najavljeno povećanje cijena električne energije za potrošače iz navedenih kategorija, čija potrošnja ne prelazi 300 kWh mjesečno, bit će u potpunosti neutralizirano, što je i bila osnovna ideja prilikom izrade programa.