BiH
0

RS: Sindikat na Praznik rada zaprijetio štrajkom i masovnim protestima

FENA
Ukoliko se sa Vladom RS-a ne pronađe hitno rješenje za poboljašanje položaja radnika u privredi Savez sindikata RS-a pozvate će radnike na štrajk i masovne proteste.

Ovo upozorenje u četvrtak je uputila predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić na pres-konferenciji u Banjoj Luci povodom 1. maja, Međunarodnog pravnika rada, navodeći da u takvoj teškoj materijalnoj situaciji, prije svega radnika u privredi, nema razloga za velike čestitke i riječi.

Od Vlade RS-a se očekuje, precizirala je, sazivanje posebne sjednice na kojoj bi se razmotrili sindikalni zahtjevi za poboljšanje položaja radnika u privredi.

"Imamo samo jednu poruku da sindikalno organizirani u zajedničkoj aktivnosti možemo i moramo da se borimo i izbori za svoja prava", rekla je Mišić.

Ona je kazala da Sindikat i na današnji dan želi da ukaže na kršenje radničkih prava, mizerne plate, neovjerene zdravstvene knjižice, eksploataciju najgoreg oblika koja se više ne može trpiti ni tolerisati.

"Zato dižemo glas i koristimo ovaj praznik da izrazimo svoju odlučnost i najavimo da ćemo stvarno ući u šrajk i za radnička prava boriti se svim sindikalnim mjerama", upozorila je u četvrtak predsjednica entitetskog sindikata.