Milorad Dodik
0

RS se ne odriče suverenih prava

SRNA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ističe da se RS neće odreći svojih suverenih prava koja su joj priznata Dejtonskim sporazumom uz garanciju i svjedočenje najvažnijih svjetskih sila i da zato ne može biti promjene Ustava BiH kojim bi se ukinulo entitetsko glasanje.

Dodik je naveo da je entitetsko glasanje pravna garancija da se RS-u ne bi dešavalo ono što se stalno događa Hrvatima u Federaciji BiH.

"Očigledna su nastojanja da se cijela Federacija pobošnjači, kako to kaže /lider HDZ-a BiH/ Dragan Čović. Isti plan je i za cijelu BiH. Ukidanje entitetskog glasanja bi bila suštinska promjena ustavnog uređenja, čime bi se ukinula i BiH koja je tek u Dejtonu sastavljena kao jedna država", naveo je Dodik u autorskom tekstu za sutrašnji broj "Nezavinsih novina".

On je istakao da je RS, po međunarodnom pravu, kao potpisnica svih aneksa mirovnog sporazuma stekla i neotuđivo pravo da insistira na Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH, sve dok ne budu promijenjeni u legalnoj proceduri.  

"RS to i čini. A onda se stvar izokreće - oni koji ruše Dejtonski sporazum i time ruše jedino moguću BiH, optužuju RS za antidejtonsko ponašanje, rušenje države i blokadu reformi, samo zato što traži ono što je po Ustavu BiH i po međunarodnom pravu", naveo je premijer Dodik. 

On je istakao da bi bilo za očekivati racionalan pristup i unutrašnje priznavanje Dejtonskog sporazuma, koji jedino omogućava postojanje BiH u AVNOJ-skim granicama. 

"Taj sporazum jeste zaustavio rat, ali je, za razliku od drugih mirovnih sporazuma, stvorio i anekse i Ustav kao mehanizme funkcionisanja složene i višenacionalne države sastavljene od dva entiteta i tri naroda", naveo je Dodik.
Prema njegovim riječima, za neke bošnjačke strukture Dejton je samo privremena kategorija koju prenosom nadležnosti sa entiteta na nivo BiH treba izblijediti do neprepoznatljivosti, pa će onda svi problemi biti riješeni.

"Katkad takvima nije dovoljna neustavna revizija međunarodnog ugovora, već se otvoreno traži ukidanje RS uz optužbe za agresiju, genocid, etničko čišćenje. I sve to se prišiva Srbima, kojih je u ratu poginulo, prema procjenama, oko jedne trećine od ukupno blizu 100 000 žrtava. Ispada da su Srbi, koji žive na prostoru BiH prije nego što su uopšte postojali Bošnjaci, sami na sebe izvršili agresiju, sami sebe ubijali i protjerivali", istakao je Dodik.

On je dodao da su Srbi danas krivi što ne prihvataju bošnjačku istinu o proteklom ratu i da ispada da ne smiju govoriti ni obilježavati brojna stratišta na kojima su stradali srpski civili i zarobljenici, a za koje se i dan-danas najčešće konstatuje da za ove zločine još niko nije odgovarao. 

Dodik  je ocijenio da se u optuživanju RS ne biraju riječi ni sredstva i da za takvo lobiranje po svijetu ne fali ni para, koje su pristizale s islamskih strana zajedno s mudžahedinima. 

"U bošnjačkim federalnim medijima rat nikada nije ni prestao, jer su i danas Srbi i Hrvati - četnici i ustaše, fašisti i nacisti. Teško se sjetiti da je išta pozitivno napisano i prikazano o RS, njenim institucijama, poslovnim poduhvatima, ljudima. Svakodnevno se laže i podmeće, a sve što se dešava u RS u tim medijima se prikazuje kao kriminal, otimanje imovine koja pripada BiH, kršenje prava nesrba. Uz to ide i prizivanje rata, da se dokrajči RS, čak i ono što za svakog razumnog čovjeka mora biti pozitivno, kod njih je zlonamjerno, zlurado, izokrenuto", naveo je Dodik. 

On je ukazao da su Srbija i Hrvatska neodvojivi i neizbrisivi dijelovi identiteta Srba i Hrvata koji žive u BiH, a koji se ne mogu identifikovati sa saudijskim i iranskim centrima, islamskim bankarstvom i šerijatskim brakovima, što je sve odavno dio sarajevskog bošnjačkog društva. 
"Kada kažem da ne želim živjeti u njihovoj BiH, već u onoj stvorenoj Dejtonskim sporazumom, ja sam legalista i ne ponašam se antidejtonski. Pritom kao premijer i predsjednik najjače stranke, štitim i legitimne interese RS i Srba kao jednog od konstitutivnih naroda", naveo je Dodik. 

On je dodao da te stavove neće mijenjati bez obzira na hajku i naručene krivične prijave, jer, kako je istakao, kada god RS napravi pozitivan iskorak, onda ide lavina podmetanja, optužbi, prijetnji sudskim progonom, bezočnih laži. 

Dodik je istakao da pred početak razgovora o ustavnim promjenama krene priča o njegovom i hapšenju Čovića, dodajući da se tako ne pravi zajednička država i ne stvara međunacionalno povjerenje. 

"Od toga najviše štete ima bošnjački narod, koga uporno drže u zabludi da je jedina žrtva i jedini gubitnik i da se to mora namiriti uz pritisak OHR-a i međunarodne zajednice. U tome svi gubimo, jer su se susjedne države okrenule ekonomiji i integracijama", naveo je Dodik i dodao da je zato predložio moratorijum na počlitičke teme kako bi splasnule tenzije, a energija se usmjerila na životne teme.