{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Šamponi za konje deklarisani za ljudsku upotrebu

S
15.11.2013. u 15:10
0
64
RS: Šamponi za konje deklarisani za ljudsku upotrebu
0
RS: Šamponi za konje deklarisani za ljudsku upotrebu
Zdravstvena inspekcija Republike Srpske utvrdila je da se na tržištu nalaze šamponi namijenjeni za njegu konja koje je uvoznik u Srbiji deklarisao kao šampone za ljudsku upotrebu.
Prevodom originalne deklaracije ruskog proizvođača "Veda", kod ovlaštenog sudskog tumača za ruski jezik, utvrđeno je da je uvoznik u Srbiji na ove proizvode postavio deklaraciju na srpskom jeziku koja nije vjerodostojan prevod originalne i koja suštinski mijenja namjenu proizvoda, što predstavlja obmanu potrošača, saopšteno je Srni iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da će dalji uvoz ovih proizvoda sa neodgovarajućim prevodom deklaracije bit će spriječen, dok je distributeru naloženo da ove proizvode povuče sa tržišta i da ih prije ponovnog stavljanja u promet deklariše u skladu sa originalnom deklaracijom proizvođača.

"Promet proizvoda za njegu životinja može se obavljati u veterinarskim i poljoprivrednim apotekama pod uslovom da su ispravno deklarisani", ističe se u saopštenju.

Inspektorat navodi da je apotekama i specijalizovanim prodavnicama zabranjen promet ovih proizvoda jer Zakon o apotekarskoj djelatnosti ne predviđa promet proizvoda za životinjsku upotrebu u ovim objektima.

"Zanimljivo je da je Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut u Beogradu, ove šampone ispitivao kao šampone za kosu i ocijenio ih kao zdravstveno ispravne", ističe se u saopštenju.

O ovoj pojavi Inspektorat Republike Srpske će obavijestiti nadležnu inspekciju Srbije radi preduzimanja mjera na njenom području djelovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: