BiH
0

RS: Razgovor o izgradnji mreže autoputeva

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović razgovarali su danas s načelnicima nekoliko općina u tom bh. entitetu o izgradnji mreže autoputeva u RS-u u dužini od 430 kilometara.

Ovaj projekat, koji bi trebalo da bude završen do 2015. godine, ocjenjen je kao jedan od najvažnijih kako za razvoj lokalnih zajednica tako i tog entiteta.

Jedan dio trase autoputeva trebalo bi da bude na relaciji Novi Grada-Prijedor-Banja Luka-Šamac-Brčko-Bijeljina prema Savi, dok će drugi dio ići pravcem Banja Luka-Mrkonjić-Grad-Šipovo do granice sa entitetskom linijom.

Dodik je na pres-konferenciji precizirao da je današnji sastanak održan kako bi se dogovorili detalji oko finalizacije projekata i sklapanja ugovora, a o finansijskom dijelu i drugim detaljima ugovora će se razgovarati kasnije.

"Projekat je integralan i u prvoj godini će biti završeno projektovanje i biti riješeni imovinsko-pravni odnosi, jer su do sada stvarali najviše problema", kazao je Dodik i dodao da će taj dio posla koštati između 300 ili 400 miliona eura.

Kada je riječ o saradnji sa zemljama u okruženju u vezi sa zajedničkim projektima izgradnje, on je istaknuo da je sa institucijama Hrvatske dogovorena izgradnja mosta na Savi za koju pedeset posto novca izdvaja Vlada RS-a, a isto toliko hrvatska Vlada.