{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Raskida se 29 koncesionih ugovora

F
8.9.2011. u 17:07
0
4
RS: Raskida se 29 koncesionih ugovora
0
RS: Raskida se 29 koncesionih ugovora
Zgrada Vlade RS-a
Od 107 potpisanih koncesionih ugovora za izgradnju malih hidrocentrala u Republici Srpskoj (RS) bit će raskinuto njih 29, a već je šest koncesionara prihvatilo dobrovoljni raskid.
Odluku je donijela Vlada, nakon što je nadležna komisija provjerila sve ugovore, obavila razgovore i dobila informacije od koncesionara dokle se stiglo u realizaciji još prije nekoliko godina potpisanih ugovora.

“Evidentno je da postoje različiti razlozi za neizvršenje ugovorenih obaveza, a jedna od najznačajnijih je nedostatak finansijskih sredstava koncesionara, problem su i određene lokacije, naprimjer u nacionalnim parkovima, gdje nije moguće izvršiti izgradnju malih hidrocentrala, a u nekim slučajevima bilo je i protivljenja lokalnih zajednica, kao i nepostojanja planske dokumentacije”, kazao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Zoran Kovačević.

Da bi se ugovori s 29 koncesionara raskinuli potrebno je da se vrati jednokratna naknada koncesionarima u iznosu od 177.500 maraka.

S ostalim koncesionarima pratit će se realizacija ugovora u narednom period.

Kovačević kaže da nije sporan nijedan ugovor koji RS ima s norveškim firmama, među kojima je onaj o izgradnji malih hidrocentrala na rijeci Bosni kod Doboja, “Cijevna 1” i “Cijevna 2”.

“Svi ugovori s norveškim kompanijama su validni i resorno ministarstvo stoji na stanovništu da se oni mogu realizirati i pružit će svu pomoć da bi dobili sve potrebne dokumente”, naveo je Kovačević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: