{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Raskida se 29 koncesionih ugovora

F
8.9.2011. u 17:07
0
4
RS: Raskida se 29 koncesionih ugovora
0
RS: Raskida se 29 koncesionih ugovora
Zgrada Vlade RS-a
Od 107 potpisanih koncesionih ugovora za izgradnju malih hidrocentrala u Republici Srpskoj (RS) bit će raskinuto njih 29, a već je šest koncesionara prihvatilo dobrovoljni raskid.
Odluku je donijela Vlada, nakon što je nadležna komisija provjerila sve ugovore, obavila razgovore i dobila informacije od koncesionara dokle se stiglo u realizaciji još prije nekoliko godina potpisanih ugovora.

“Evidentno je da postoje različiti razlozi za neizvršenje ugovorenih obaveza, a jedna od najznačajnijih je nedostatak finansijskih sredstava koncesionara, problem su i određene lokacije, naprimjer u nacionalnim parkovima, gdje nije moguće izvršiti izgradnju malih hidrocentrala, a u nekim slučajevima bilo je i protivljenja lokalnih zajednica, kao i nepostojanja planske dokumentacije”, kazao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Zoran Kovačević.

Da bi se ugovori s 29 koncesionara raskinuli potrebno je da se vrati jednokratna naknada koncesionarima u iznosu od 177.500 maraka.

S ostalim koncesionarima pratit će se realizacija ugovora u narednom period.

Kovačević kaže da nije sporan nijedan ugovor koji RS ima s norveškim firmama, među kojima je onaj o izgradnji malih hidrocentrala na rijeci Bosni kod Doboja, “Cijevna 1” i “Cijevna 2”.

“Svi ugovori s norveškim kompanijama su validni i resorno ministarstvo stoji na stanovništu da se oni mogu realizirati i pružit će svu pomoć da bi dobili sve potrebne dokumente”, naveo je Kovačević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: