|

RS: Radnici pravosudnih institucija nastavljaju štrajk

RS: Radnici pravosudnih institucija nastavljaju štrajk
1
S
SRNA
27.1.2013. u 17:19
10
komentara
1

dijeljenja
RS: Radnici pravosudnih institucija nastavljaju štrajk Foto: SRNA
Štrajk zaposlenih u 27 pravosudnih institucija u Republici Srpskoj nastavlja se omasovljavanjem i radikalizacijom do konačnog ispunjenja zahtjeva, odlučio je danas Republički odbor Sindikata pravosuđa.
Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović rekao je da podaci sa terena govore da se sve više radnika priključuje štrajku.

On je nakon sjednice u Banjoj Luci rekao novinarima da sindikat odlučno demantuje navode Ministarstva pravde Republike Srpske o broju radnika koji su u štrajku.

Petrović je naveo da najniža plata u pravosuđu iznosi svega 313 KM, što je ispod iznosa od 370 KM na koliko je utvrđena najniža plata u Republici Srpskoj.

U platu radnika zaposlenih u pravosudnim institucijama RS-a ulazi iznos za topli obrok i regres, navodi Petrović te naglašava da onda ne stoji tvrdnja Vlade Republike Srpske o usklađivanju plata sa realnim sektorom.

Zaposleni u pravosuđu RS-a traže vraćanje prvog smanjenja plata od 10 i više procenata u 2010. godini i vraćanje drugog smanjenja plata za isti iznos u ovoj godini.

Istakavši da Sindikat pravosuđa ima punu podršku Saveza sindikata Republike Srpske, Petrović je pozvao zaposlene u pravosudnim institucijama da istraju u štrajku.

Prema njegovim riječima, do neuspjeha štrajka u kazneno-popravnim zavodima došlo je, jer pojedini poslodavci nisu željeli donijeti rješenje o minimumu procesa rada, čime su prekršili Zakon o štrajku.

Sindikati unutrašnjih poslova, uprave i obrazovanja, nauke i kulture stavili su 23. januara moratorijum na štrajk u Republici Srpskoj.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...