{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS provodi secesionističku politiku

F
FENA
9.7.2008. u 14:34
0
18
RS provodi secesionističku politiku
0
RS provodi secesionističku politiku
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je danas pismo Miroslavu Lajčaku, visokom predstavniku u BiH u kojem reagira na posljednja dešavanja i aktivnosti u Republici Srpskoj, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.
Pismo prenosimo u cjelosti.

"Pozitivna atmosfera koja se stvorila u Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije, nažalost, dovela do promjene secesionističke politike koja dolazi iz RS entiteta. Iako sam se dosada suzdržavao od reagovanja na naznake intenziviranja takve politike upravo radi očuvanja te pozitivne atmosfere, potezi koji dolaze iz RS entiteta su tu atmosferu potpuno eliminisali. U ovom trenutku očekujem da poduzmete konkretne mjere u pravcu otklanjanja efekata takvih poteza. Razgradnja Bosne i Hercegovine će se u protivnom nastaviti, što će dovesti do narušavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.

Iako sam siguran da su Vam na raspolaganju mnogobrojni primjeri takve politike, navest ću niz onih za koje je reakcija OHR-a izostala:

U RS entitetu godinama su na snazi zakoni koji govore o "bivšoj Bosni i Hercegovini,“ što jasno krši Član I Ustava BiH koji precizira da "Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu...“. Član 41.1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju RS entiteta je samo jedan od mnogih primjera ovako direktnog kršenja Ustava BiH.

U poslijednjih nekoliko godina, RS entitet je intenzivirao paralelne diplomatske aktivnosti u inostranstvu, kroz sedam "predstavništava RS“, te kroz znatne sume za finansiranje lobističkih aktivnosti u inostranstvu. Izdaci za lobiranje u budžetu RS entiteta za 2007. i 2008. godinu su veći od sličnih izdataka bilo koje države bivše Jugoslavije. Podaci kojim raspolažemo dokazuju da se ne radi o kulturnim ili privrednim aktivnostima, već gotovo isključivo o vanjsko-političkim aktivnostima koje su u ekskluzivnoj nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Predstavnici iz RS entiteta blokiraju sve pokušaje izgradnje cestovne mreže od strane Bosne i Hercegovine, te poduzimaju entitetske aktivnosti u tom pravcu, iako je regulisanje međuentitetskog transporta u isključivoj nadležnosti BiH.

Skupština RS entiteta je prošlog mjeseca usvojila nove simbole tog entiteta kojim dominiraju obilježja srpskog naroda. Iako su bošnjački poslanici u toj skupštini predlagali usvajanje neutralnih simbola, letimičan pogled na usvojena rješenja jasno ukazuje da se njima privileguje samo jedan narod. Ovaj potez je u punoj suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH da ukoliko se srpski narod odluči „da putem simbola Republike Srpske sačuva svoju tradiciju, historijsko naslijeđe i kulturni identitet... , isto pravo se mora dati i Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima i svim ostalim građanima Bosne i Hercegovine...“. Šta više, iako je Ustavni sud BiH ocijenio nedopustivim “davanje prvenstva koji se zasnivaju na nacionalnom ili etničkom porijeklu...”, usvojeni simboli RS entiteta jasno daju prvenstvo srpskom narodu, ignorišući nalog Ustavnog suda BiH da Bošnjaci, Hrvati, ali i svi ostali građani, moraju “svoja prava i obaveze ostvarivati na jednak način”. Bacanje zastave Bosne i Hercegovine od strane premijera tog entiteta u ovakvim okolnostima ne predstavlja iznenađenje, ali je svakako kažnjivo po Zakonu o zastavi BiH.

Prošle sedmice, predsjednik RS entiteta odlikovao je niz osoba zbog “doprinošenja opšteg napretka RS entiteta". Odlikovanja nose nazive osoba i događaja isključivo iz historijskog naslijeđa srpskog naroda, uključujući “Orden Njegoša”, “Orden Miloša Obilića”, “Orden Krsta milosrđa”, te se čak dodjeljuju i povodom “Krsne slave Vojske RS-a i obilježavanja godišnjica otadžbinskih ratova”. Kada se ovom doda činjenica da je jedna od odlikovanih osoba Peter Handke, deklarisani prijatelj Slobodana Miloševića koji je na njegovoj sahrani ustvrdio da je “sretan zbog svoje bliskosti sa Miloševićem koji je branio svoj narod”, postaje jasno da odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda nikada nije provedena, niti ozbiljno shvaćena u RS entitetu.

Predstavnici RS entiteta također aktivno rade na dovršavanju projekta etničkog čišćenja, projekta koji je započeo Slobodan Milošević a zdušno opravdavao njegov prijatelj Handke, kroz blokiranje izmjena Zakona o državljanstvu BiH. Iako bi predložene izmjene imale pozitivan efekat po sve građane BiH svih nacionalnosti, deklarisani cilj ove politike je dodatna izmjena etničke slike Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju ne treba birati riječi jer je ta politika jasno artikulisana: oni koji nisu ubijeni će biti ispisani.

Konačno za potrebe ovog pisma, ali nikako kao zadnji primjer separatističkih i ekskluzivističkih poteza RS entiteta, postavlja se pitanje uspostavljanja “Fudbalske reprezentacije RS entiteta". Kao Evropljaninu, dobro Vam je poznat nivo strasti, ali i potencijal za eskalacije, koji proizilazi iz fudbala na ovom kontinentu. Osnivanje paralelne fudbalske reprezentacije prijeti da te strasti dovede do usijanja, ali još važnija je činjenica da se ovim potezom direktno dovodi u pitanje funkcionisanje Bosne i Hercegovine, i samo Bosne i Hercegovine, u međunarodnim sportskim takmičenjima.

Fudbalske reprezentacije, za razliku od klubova, upravo i postoje radi djelovanja na međunarodnom nivou, te formiranje takve reprezentacije od strane RS entiteta direktno narušava suverenitet Bosne i Hercegovine i krši Ustav BiH.

Iako je Vijeće za provedbu mira na posljednjem zasjedanju poslalo načelnu poruku o potrebi zaustavljanja nacionalističkih poteza, ovi primjeri pokazuju da djelovanje RS entiteta ne predstavlja samo nacionalizam već da se radi o separatizmu na etničkim osnovama, kršenju Ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH, sa ciljem učvrščivanja pozicije RS entiteta kao ekskluzivnog prostora samo jednog naroda, sa eventualnim ciljem stvaranja etnički čiste srpske države na tom prostoru.

S obzirom na sve ove činjenice, poruke međunarodne zajednice da se “domaći lideri dogovore unutar Daytonskih okvira” predstavljaju ignorisanje činjenice da RS entitet svjesno, organizovano i kontinuirano izlazi iz tih okvira. Mi koji imamo ta ovlaštenja ćemo uskoro pokrenuti niz inicijativa pred Ustavnim sudom BiH s ciljem osporavanja ovih aktivnosti. Gornji primjeri, međutim, ukazuju da se odluke tog Suda ne provode od strane RS entiteta, te da se otvoreno krše. U takvoj konstalaciji odnosa, samo međunarodna zajednica može usloviti poštivanje i dosljedno provođenje Daytonskog sporazuma, što je na kraju i njena primarna obaveza.

Na kraju, Vama je nesumnjivo poznato da Ustav BiH nalaže Bosni i Hercegovini da preuzme nadležnosti u svim stvarima koje “su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine”, te se nadam da ćete djelovati na zaustavljanju i eliminisanju separatističkih aktivnosti RS entiteta, s konačnim ciljem očuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini", zaključio je svoje pismo dr. Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: