Miroslav Lajčak
0

"RS provocira međunarodnu zajednicu"

FENA
Republika srpska je dio Bosne i Hercegovine, zbog čega predstavnici RS-a treba, prije nego što sklope ekonomske i druge dogovore s Beogradom, da o tome informiraju svoje partnere u Sarajevu, smatra visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak.

Povodom nedavno iznesenih optužbi u Vijeću sigurnosti UN-a da RS "napada međunarodnu zajednicu", Lajčak je ponovio svoj stav da podizanjem optužbe protiv zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana RS izaziva i provocira međunarodnu zajednicu, koja na to mora reagirati.

"Republika srpska je danas ekonomski i politički stabilna zajednica u BiH, pa, umjesto toga da se (vlasti RS) bave paranoidnim predstavama, bilo bi dobro da se bave svojim poslom i pomognu i nama da se bavimo suštinskim problemima u BiH," rekao je Lajčak u emisiji "Poligraf" na televiziji B-92.

Lajčak je rekao i da je činjenica kako niko ne može promijeniti ustavnu strukturu BiH, da RS trenutno ne mora nikome ništa dokazivati, kao i da je stranka (Milorada) Dodika trenutno najsnažnija u RS-u, zbog čega "nema razloga nikoga da provocira niti da se dokazuje".

"Sada je trenutak da Dodik i njegova stranka dokažu da su državni entitet u BiH i da su dio rješavanja, a ne stvaranja problema," dodao je Lajčak, prenosi Tanjug.

"BiH ima niz problema i Federacija se nalazi u političkoj i ekonomskoj krizi. Da se RS ne bavi izazivanjem međunarodne zajednice, onda bismo svi zajedno mogli da se posvetimo rješavanju problema u Federaciji," rekao je Lajčak i dodao da se RS ponaša "kao da želi biti problem u BiH".