{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Protest zbog usvajanja Nacrta zakona o javnim cestama BiH

F
2.6.2008. u 12:13
0
0
RS: Protest zbog usvajanja Nacrta zakona o javnim cestama BiH
0
RS: Protest zbog usvajanja Nacrta zakona o javnim cestama BiH
Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske danas je uputilo oštar protest Vijeću ministara BiH povodom usvajanja Nacrta zakona o javnim cestama BiH, jer taj zakonski akt nije donesen uz saglasnost RS-a, saopćeno je iz ovog ministarstva.
Ističe se i da je od samog početka razgovora o ovom zakonu Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a upozoravalo da je njegovo donošenje u suprotnosti s Ustavom BiH.

"Ustavom su utvrđene nadležnosti zajedničkih institucija BiH u oblasti saobraćaja te je u skladu s tim i donesen Zakon o međunarodnom i međuentitetskom prevozu. Kada je riječ o 'saobraćajnim kapacitetima kao što su putevi, pruge i luke' aneksom 9., članom 2., propisano je osnivanje Korporacije za saobraćaj koja bi u oblastima za koju je osnovana imala samo one nadležnosti koje bi joj prenijeli entiteti. Korporacija za saobraćaj će upravljati transportnim kapacitetima u skladu s dogovorom strana'! Prema Ustavu BiH ova korporacija bi trebala imati ulogu regulatora a ne upravljača“, stav je entitetskog resornog ministarstva.

Ozbiljne primjedbe predstavnici Ministarstva uputili su i na odredbe koje, kako se navodi, reguliraju politiku i strategiju razvoja saobraćaja ili javnih cesta tražeći da program za izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu magistralnih puteva donosi Vijeće ministara uz prethodno pribavljenu saglasnost entitetskih vlada. „Primjedba nije uvažena, već je stavljena riječ saradnja koja, evidentno, nije obavezujuća“, dodaje se u saopćenju.

Primjedbe su stavljene i na odredbe o inspekcijskom nadzoru, s obzirom na to da je ta materija, navodi se, regulirana entitetskim zakonima, što također nije uvaženo od Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koje je i predlagač ovog zakona.

"Pored ovih osnovnih primjedbi koje duboko zadiru u nadležnost entiteta, upućeno je još nekoliko primjedbi, kao što je npr. način kategorizacije javnih puteva, koje također nisu uvažene“, zaključuje se u saopćenju Ministarstva saobraćaja i veza RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: