{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Program za suzbijanje bjesnila

F
10.6.2008. u 16:13
0
0
RS: Program za suzbijanje bjesnila
0
RS: Program za suzbijanje bjesnila
Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o pojavi bjesnila u tom bh. entitetu i obavezala Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a da, u saradnji s Kancelarijom za veterinarstvo BiH, hitno pripremi program suzbijanja bjesnila u BiH.
Bjesnilo postaje sve veća prijetnja zdravlju ljudi i životinja u RS-u i Federaciji BiH, navodi se u saopćenju ovog ministarstva i precizira da je u prva četiri mjeseca ove godine, u RS-u potvrđen 31 pozitivan slučaj bjesnila kod divljih životinja (lisice, vukovi, srne) i domaćih životinja (psi, konji, goveda i ovce).

U 2007. godini, zabilježeno je 50 pozitivnih slučajeva na bjesnilo, a u 2006., 52 slučaja. Slična situacija je i u Federaciji BiH.

Najviše slučajeva bjesnila u RS-u zabilježeno je u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu. Ugrožena su seoska, ali je povećan broj slučajeva ulaska bijesnih lisica i u urbana područja.

Zbog sprječavanja širenja bjesnila, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a podržat će uvođenje savremenih metoda u dijagnostici bjesnila i pooštriti kontrolu primjene propisa o uklanjanju biološkog otpada i otpada u klaoničkoj i prerađivačkoj industriji.

Planirano je uspostavljanje bolje saradnje s Lovačkim savezom RS-a, radi snimanja stanja brojnosti divljih životinja, naročito lisica. Također, planirano je preduzimanje mjera za dosljedno provođenje imunoprofilakse životinja, a razmotrit će se i uvođenje mikročipovanja za vakcinisane životinje radi efikasnije kontrole njihovog kretanja.

Bjesnilo je najviše prisutno u istočnom, sjeveroistočnom i jugoistočnom dijelu Evrope. Zbog ove zoonoze godišnje u svijetu umre najmanje 55.000 ljudi, ili jedna osoba svakih 10 minuta,

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: