{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Program za suzbijanje bjesnila

F
10.6.2008. u 16:13
0
0
RS: Program za suzbijanje bjesnila
0
RS: Program za suzbijanje bjesnila
Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o pojavi bjesnila u tom bh. entitetu i obavezala Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a da, u saradnji s Kancelarijom za veterinarstvo BiH, hitno pripremi program suzbijanja bjesnila u BiH.
Bjesnilo postaje sve veća prijetnja zdravlju ljudi i životinja u RS-u i Federaciji BiH, navodi se u saopćenju ovog ministarstva i precizira da je u prva četiri mjeseca ove godine, u RS-u potvrđen 31 pozitivan slučaj bjesnila kod divljih životinja (lisice, vukovi, srne) i domaćih životinja (psi, konji, goveda i ovce).

U 2007. godini, zabilježeno je 50 pozitivnih slučajeva na bjesnilo, a u 2006., 52 slučaja. Slična situacija je i u Federaciji BiH.

Najviše slučajeva bjesnila u RS-u zabilježeno je u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu. Ugrožena su seoska, ali je povećan broj slučajeva ulaska bijesnih lisica i u urbana područja.

Zbog sprječavanja širenja bjesnila, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a podržat će uvođenje savremenih metoda u dijagnostici bjesnila i pooštriti kontrolu primjene propisa o uklanjanju biološkog otpada i otpada u klaoničkoj i prerađivačkoj industriji.

Planirano je uspostavljanje bolje saradnje s Lovačkim savezom RS-a, radi snimanja stanja brojnosti divljih životinja, naročito lisica. Također, planirano je preduzimanje mjera za dosljedno provođenje imunoprofilakse životinja, a razmotrit će se i uvođenje mikročipovanja za vakcinisane životinje radi efikasnije kontrole njihovog kretanja.

Bjesnilo je najviše prisutno u istočnom, sjeveroistočnom i jugoistočnom dijelu Evrope. Zbog ove zoonoze godišnje u svijetu umre najmanje 55.000 ljudi, ili jedna osoba svakih 10 minuta,

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: