{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Profesori u generalnom štrajku ako za mjesec ne dobiju uvećane plaće

F
21.3.2008. u 17:42
0
0
RS: Profesori u generalnom štrajku ako za mjesec ne dobiju uvećane plaće
0
RS: Profesori u generalnom štrajku ako za mjesec ne dobiju uvećane plaće
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da entitetska Vlada podržava zahtjev zaposlenih u visokom obrazovanju o usklađivanju njihovih koeficijenata za isplatu plaća sa koeficijentima ostalih budžetskih korisnika, ali da je malo vjerovatnmo da će se to dogoditi prije planiranja budžeta za narednu godinu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
S druige strane, prosvjetni radnici na visokoškolskim ustanovama upozorili su da ostaju pri svojim zahtjevima, a ukoliko u roku od 30 dana ne budu ispunjeni ti zahtjevi, stupit će u generalni štrajk, rečeno je nakon današnjih pregovora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, resordnih ministarstva u Vladi RS-a i univerziteta.

Naredne sedmice prošireni kolegij Univerziteta Banja Luka predložit će izmjene Pravilnika o normativima i standardima o obračunu plaća, što je bio jedan od zahtjeva zaposlenih na visokoškolskim ustanovama, a dogovoreno je i formiranje univerzitetskih tijela do kraja aprila.

Zaposleni na fakultetima u RS-u ističu da, iako je novim Zakonom o plaćama obećano povećane plaća prosvjetnim radnicima, efekti tog povećanja se gotovo i ne primjete.

Prema tom zakonu redovan profesor ima mjesečna primanja od 2.100 KM, dok asistenti primaju 1.100 KM. U ove plaće uračunat je i topli obrok i regres, te sva druga primanja koja su se do sada posebno isplaćivala.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS-a zatražio je od Vlade povećanje plaća prosvjetnim radnicima od 10 do 15 posto i tim povećanjem bi bile izjednačene zarade profesora u osnovnim i srednjim školama, a došlo bi i do povećanja primanja u visokom obrazovanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: