{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Profesori u generalnom štrajku ako za mjesec ne dobiju uvećane plaće

F
21.3.2008. u 17:42
0
0
RS: Profesori u generalnom štrajku ako za mjesec ne dobiju uvećane plaće
0
RS: Profesori u generalnom štrajku ako za mjesec ne dobiju uvećane plaće
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da entitetska Vlada podržava zahtjev zaposlenih u visokom obrazovanju o usklađivanju njihovih koeficijenata za isplatu plaća sa koeficijentima ostalih budžetskih korisnika, ali da je malo vjerovatnmo da će se to dogoditi prije planiranja budžeta za narednu godinu.
S druige strane, prosvjetni radnici na visokoškolskim ustanovama upozorili su da ostaju pri svojim zahtjevima, a ukoliko u roku od 30 dana ne budu ispunjeni ti zahtjevi, stupit će u generalni štrajk, rečeno je nakon današnjih pregovora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, resordnih ministarstva u Vladi RS-a i univerziteta.

Naredne sedmice prošireni kolegij Univerziteta Banja Luka predložit će izmjene Pravilnika o normativima i standardima o obračunu plaća, što je bio jedan od zahtjeva zaposlenih na visokoškolskim ustanovama, a dogovoreno je i formiranje univerzitetskih tijela do kraja aprila.

Zaposleni na fakultetima u RS-u ističu da, iako je novim Zakonom o plaćama obećano povećane plaća prosvjetnim radnicima, efekti tog povećanja se gotovo i ne primjete.

Prema tom zakonu redovan profesor ima mjesečna primanja od 2.100 KM, dok asistenti primaju 1.100 KM. U ove plaće uračunat je i topli obrok i regres, te sva druga primanja koja su se do sada posebno isplaćivala.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS-a zatražio je od Vlade povećanje plaća prosvjetnim radnicima od 10 do 15 posto i tim povećanjem bi bile izjednačene zarade profesora u osnovnim i srednjim školama, a došlo bi i do povećanja primanja u visokom obrazovanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: