{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS priprema deklaraciju o opredjeljenju za evropsku budućnost i demokratsku BiH

F
15.3.2007. u 12:30
0
0
RS priprema deklaraciju o opredjeljenju za evropsku budućnost i demokratsku BiH
0
RS priprema deklaraciju  o opredjeljenju za evropsku budućnost  i demokratsku BiH
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić i predstavnici srpskih parlamentarnih stranaka dogovorili su danas da se za narednu sjednicu Narodne skupštine uputi na razamtranje prijedlog deklaracije o opredjeljenju RS-a za evropsku budućnost i demokratsko uređenje BiH.
Tekst deklaracije još nije utvrđen i o tome će se voditi dogovori narednih dana.

Jelić je nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka izrazio nadu da će parlament donijeti tu deklaraciju, s obzirom na to da sve stranke žele da potvrde svoju spremnost za demokratsku BiH i da žele da učestvuju u igradnji takve države, shodno Daytonskom sporazumu i Ustavu BiH.

On je naveo da je RS čvrsto opredijeljenja za dejtonsku BiH kao složenu državu s dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, te da je na tim principima i osnovama Daytonskog sporazuma moguće graditi modernu i prosperitetnu državu koja, u bliskoj budućnosti treba da bude članica Evropske unije.

Ta deklaracija je potrebna, kako je naveo, imajući u vidu da "iz Federacije BiH dolaze poruke da ne žele dejtonsku BiH i žele njeno preuređenje".

Lider PDP-a Mladen Ivanić smatra da je dobro da se kaže da RS hoće, želi i ima pozitivan odnos prema BiH, a da se on bazira na Daytonskom sporazumu.

On je naveo da se i na ovaj način želi poručiti da RS osuđuje sve "negativne tendencije koje su razvile u posljednje vrijeme u Sarajevu i koje se ogledaju u činjenicu da je tamo blokiran rad Vijeća ministara i da ga blokiraju predstavnici bošnjačkog naroda".

Donošenje ove deklaracije, predsjednik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica smatra kao neophodno kako bi se zauzeo stav povodom "govora mržnje" koji dolazi iz Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: