Miroslav Milovanović
0

RS: Prinos bi trebalo da zadovolji potrebe za pšenicom

SRNA
Republika Srpska očekuje da rezultat jesenje sjetve bude kvalitetan sa prinosom od 80 000 tona pšenice, vrijedne 31,2 miliona KM u narednoj godini, što bi trebalo da zadovolji potrebe za hljebnim žitom u narednoj godini i da domaću proizvodnju zaštiti od uvoza, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslav Milovanović.

On je za sutrašnje "Večernje novosti" istakao da RS ima veoma ambiciozne planove i kvalitetne programe proizvodnje pšenice u narednim godina.

"Planiramo da već u narednoj godini zasijemo 25 000 hektara i proizvedemo 105 000 tona pšenice, što je daleko iznad prinosa iz ranijih godina. Za ovu i narednu godinu za regrese za proizvodnju pšenice obezbijedićemo više od 11,2 miliona KM", rekao je Milovanović.

On je podsjetio da rok za prijem prijava za jesenju sjetvu ističe 5. decembra i da opštine naredne sedmice treba da dostave Ministarstvu spiskove zainteresovanih proizvođača, koji će dobiti regres od 250 KM po hektaru, ali da na novčanu pomoć mogu da računaju samo oni ratari koji posiju sjemensku, deklarisanu pšenicu, uz primjenu odgovarajućih agrotehničkih mjera i naravno fiskalne račune.

Milovanović je rekao da je ove godine isplaćeno oko 55 miliona KM podsticaja od budžetom predviđenih 60 miliona, te da će isplata biti nastavljena i u decembru.

Prema njegovoj ocjeni, voćarstvo kao poljoprivredna grana ima budućnost u RS, jer je cijena voća stabilna i konkurentna, a voćnjaci se relativno lako održavaju, sa minimalnim ljudskim kapacitetima.