BiH
0

RS: Prijavljeno osam slučajeva mobinga

FENA
Glavna inspektorica u Inspektoratu rada Republike Srpske Mira Bošnjak izjavila je danas u Banjoj Luci da je toj instituciji u prošoj godini prijavljeno osam slučajeva mobinga.

U sedam slučajeva Inspektorat je uputio stranke na sud, a u jednom zahtjevu Inspektorat je donio rješenje o otklanjanju nedostataka i podnijet je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Ministarstvo rada, Inspektorat rada i Gender centar RS-a danas su na pres-konferenciji govorili o saradnji kada je u pitanju primjena Zakona o radu i ravnopravnost spolova.

Gender centar RS-a predstavio je i priručnik "Prava na radu i u vezi s radom - poznajete li ih?", a pisan je radi upoznavanja žena o njihovim pravima, pravima i obavezama roditelja i definira osnovne institute koji su uvedeni u Zakon o radu kao što je seksualno uznemiravanje, diskriminacija po osnovu spola i mobing.

Direktorica Gender centra Republike Srpske Spomenka Krunić je na ovoj pres-konferenciji istakla da je oblast rada i zapošljavanja veoma bitna, prvenstveno zbog postizanja ekonomske nezavnosti žena i muškaraca, usklađivanja porodičnih i poslovnih obaveza, te uputila pohvale Ministarstvu rada RS-a na saradanji u toj oblasti.

Krunić je naglasila i da je Ministarstvo rada zaduženo za uvođenje principa ravnopravnosti spolova u oblast rada i zapošljavanja, dok je Gender centar inicirao usklađivanje zakona o radu, o zapošljavanju i o zašiti na radu s međunarodnim propisima o ravnopravnosti spolova, te Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH.