BiH
0

RS: Prihvatljiv bošnjački zahtjev za osporavanje imenovanja Radojičića

FENA
Zahtjev Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS-a za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa povodom privremene odluke Narodne skupštine RS-a da predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić obavlja neodložne poslove iz nadležnosti predsjednika RS-a ocijenjen je kao prihvatljiv od Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a.

Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena procedura u skladu s Ustavom te da su ispunjene ostale propisane pretpostavke za prihvatljivost zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog naroda.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a nije prihvatilo zahtjev bošnjačkih i hrvatskih delegata u Vijeću naroda RS-a za pokretanje postupka utvrđivanja postojanja vitalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda u vezi sa zaključkom Narodne skupštine RS-a od 18. jula 2007. koji se odnosi na informaciju o primjeni Zakona o lokalnoj samoupravi u RS-u.

Vijeće je utvrdilo da iz sadržaja tog zaključka i pitanja koje tretira proizilazi da ovaj akt ne sadrži pravnu normu općeg karaktera, niti na opći način uređuje neke odnose.

Navodi se da je utvrđeno je da je riječ o aktu koji po svojoj prirodi predstavlja radni akt Narodne skupštine u vezi s razmatranjem Informacije o primjeni Zakona o lokalnoj samoupravi, koju je pripremilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u Vladi RS-a.

Podsjećamo, primjedbe Bošnjaka i Hrvata odnosile su se na nedostatak podataka u vezi s nedovoljnim upošljavanjem predstavnika tih naroda u organima lokalne uprave.